Батуша, село у општини Мало Црниће, познато је по вредним пољопривредницима који годинама уназад, уз остале пољопривредне културе, сеју сунцокрет.

Биљка чије су семенке познате по својој храњивости, а цвет по лепоти, симбол је живота и радости. Малоцрнићани су је заволели, па су 2006. године  постали рекордери у Србији у  засаду сунцокрета. Те године ово мало село добија још један назив који је постао презиме Батуше, село сунцокрета.

Од тада Батуша слави Петровдан, 12. јул,  као сеоску славу. Тога дана не ради се у пољу, већ се вредни домаћини окупе на манифестацији Дани сунцокрета, где уживају у народној игри  својих младих нараштаја. Манифестација је из године у годину постајала богатија, те сада осим фолклораца, окупља мајсторе у кувању ловачког гулаша, домаћице из удружења жена, као и произвођаче домаћих пића. Од прошле године део програма је и Конкурс за најлепшу песму о сунцокрету који су спровели Центар за културу и Библиотека „Србољуб Митић“.

                                              Погача као цвет

Домаћице из свих удружења жена опробале су се у прављењу сунцокрет погаче. Декоративна, мека, издашна, сјајно жута сунцокрет погача подсећа на поменути цвет. Са зрнцима сусама или мака, јогуртом или маргарином, па чак и сувим вратом и качкаваљем, сунцокрет погача незаобилазан је део батушке трпезе. Вредне руке Стижанки надметале су се у умећу прављења овог специјалитета, а у томе су најуспешније ове године биле Тополовчане. Одмах за њима, најукуснија је била погача домаћица из Лугавчине, а затим  Етно секције „Младост“ из Пољане.

 

 

                                                        ТРАЈАЊЕ И МАСОВНОСТ

Седамнаести Дани сунцокрета, који су протекле среде окупили мештане Батуше, али и околних насеља, организовани су у сарадњи Општине и Центра за културу Мало Црниће, Месне заједнице Батуша, културно уметничких друштава, фудбалског клуба, ловачке секције и удружења жена.

Захвалнице културно – уметничким друштвима из Божевца, Великог Црнића и Смољинца уручио је директор Центра за културу Мало Црниће Никола Томић који је овом приликом рекао:

-Дани сунцокрета одржавају се по седамнаести пут и постају препознатљиви за нашу општину. Окупљају велики број учесника, чувара народне традиције. Ово место постаје културно спортски центар општине Мало Црниће, а сви мештани Батуше узимају учешће у припреми ове манифестације, рекао је Томић.

Томић са представницама КУД-ова

Мање позната чињеница је да су сунцокрети свесни постојања једни других и уколико нема довољно хране ове биљке је деле, тако да оба цвета успевају. Управо је слогу, као најважнији фактор успеха манифестације, која се приближава уласку у трећу деценију, нагласио председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић:

-Ова манифестација доказ је како само уз јединство, слогу и међусобно поштовање нешто може да успе и траје. Зато Батуша заслужује овај догађај, рекао је Антонијевић похваливши велики труд удружења жена и културно уметничких друштава. Он је додао да ће Општина наставити да је подржава, те да су се Дани сунцокрета издвојили, не само кроз трајање, већ и масовност.

Малиша Антонијевић

У умећима чланова свих фолклорних ансамбала општине Мало Црниће уживали су председник Општине Малиша Антонијевић, председница Скупштине Горанка Стевић, заменик председника Општине Даниел Сурдуловић, чланови Општинског већа, одборници, директори јавних предузећа и установа и бројни мештани.

                                     Најбољи је витешки гулаш

Ловачки гулаш крчкао се у котлићима од подневних сати, а да и мушкарци знају да кувају најбоље су доказали домаћини из Калишта, екипа „Црни витез“, која је награђена са 15 хиљада динара. Друго место припало је екипи „Три бокала“, која је добила нов котлић, а треће пашенозима, односно истоименој екипи, која је  награђена хладним пивом. Захвалнице свим екипама уручио је заменик председника Општине Даниел Сурдуловић.

                                                                         ОДА СУНЦОКРЕТУ

Дани сунцокрета у Батуши расту из године у годину, те су и ове године постали богатији за Оду сунцокрету, односно најлепшу песму. Жири у саставу: Зорка Стојановић, Радица Павловић и Александра Живковић похвалио је дванаест, а наградио три најбоље. Као резултат конкурса ове и прошле године штампан је Зборник „Ода сунцокрету“ посвећен овој манифестацији, а у њега је стало тридесет најлепших песама о сунцокрету. Директорка библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће Данијела Божичковић Радуловић уручила је признање трећенаграђеном Драгану Радосављевићу из Пожаревца. Прва награда отишла је у руке Саше Миловановић, а друга је припала Весни Радовић, ауторкама из Београда.

Батушани чувају сећање на уметника који је поникао и остварио се у овом селу. Чувени текстописац Мики Јовичић оставио је дубок траг кроз текстове које су касније отпевали великани народне музике. Написао је много ванвременских хитова. Стихове песама којима је душе разгаљивао Шабан Шаулић, као што су „Хвала ти за љубав“, „Најлепша жено времена свих“, „Не плачи душо“, „Краљ боема“, „Снег је опет Снежана“, написао је управо Јовичић. За све емоције које су доживели слушајући „Ти си лек за моју душу“, „Једној жени за сећање дуго“, „Цео град је плакао за нама“, „Дођи да ми руке грејеш“ и многе друге поникле из пера Микија Јовичића, Батушани су му се одужили назвавши улицу крај његове родне куће његовим именом. Постоји намера да наредне године Батуша добије још једну манифестацију која би се одржавала у његову част.

                                             Специјална признања

Председница Скупштине општине Мало Црниће Горанка Стевић уручила је и специјалне награде. Једна од њих, за најлепши плетени рад, отишла је у руке жена окупљених у осипаоничким „Моравским  бисерима“. За оригинално представљен традиционални обичај награђене су жене из Бара, највреднији стари предмет донеле су чланице Удружења жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, а најлепше ручно везени рад Пруговчанке. Оне су освојиле и треће место на избору најлепшег етно штанда, друго је припало „Млавским цветовима“ из Брадарца, а прво Тополовчанкама.

Заменица председнице Скупштине општине Мало Црниће Данијела Станковић симболичним поклонима и захвалницама одужила се за труд вредних домаћица окупљених у удружењима жена: „Сестра Јелица“ Мало Црниће, „Моравски бисери“ Осипаоница, „Млавски цветови“ Брадарац, „Тополовчане“, „Баре“, „Пругово“, „Прело“ Лугавчина и Етно секцији „Младост“ из Пољане.

У његову част, ове године, на Данима сунцокрета солистички наступ имала је Нада Топчагић.

                                                                                                           Тања Роквић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content