Гости на свечаности

Седма по реду културна, етно – туристичка манифестација „Дани воденичара и помељара“ одржана је протекле недеље, на Мали Ускрс, у петровачком селу Бистрица.

На Бистричкој реци организована је посета воденицама. Гости су били у прилици да купе брашно са поточара и надалеко чувени бистрички сир. У порти цркве Светог цара Константина и царице Јелене приређен је етно програм, одржано је такмичење у ручном круњењу кукуруза, проглашена је најуређенија воденица, најбољи воденичар и најлепша помељарка.

Светковина у част хомољских воденичара окупила је велики број гостију, а за организацију били су задужени Месна заједница Бистрица и Туристичка организација Општине Петровац на Млави, чији директор Стефан Јовановић истиче да се овом манифестацијом презентује оно што је вредно у туризму и етно дешавањима на овим просторима. Иначе, у овом селу донедавно су била заступљена 32 заната, а Бистричани су надалеко чувени и по производњи здраве хране: кукурузног белог и жутог брашна, пшеничног брашна, меда, ораха, проје, качамака, препеченице, сира са обронака Хомољских планина…

Добитници признања са организаторима

Овогодишњу Смотру отворио је председник Савета месне заједнице Бистрица Бобан Шпирић, истакавши да се овом манифестацијом чува дух изворних воденичарских времена и дана који асоцирају на пој песме и зов трубе, на сјај народне ношње, на чудесни жубор вишевековних планинских извора. Шпирић је обавестио  да је ових дана основано Удружење воденичара и помељара Бистрице које ће допринети да ова манифестација постане још масовнија и квалитетнија… На Сабору је демонстрирана чаролија млевења брашна на поточарама и воденицама, које потичу још из доба Турака.

После богатог културно – уметничког програма у коме су учествовали бројни вокални солисти и фолклорне секције, одлуком жирија у саставу Бранислав Стојиловић, Александар Угриновић и Миланче Аћимовић, за најлепшу помељарку изабрана је Софија Симоновић. Најбољи воденичар у 2018. години је Славиша Спасојевић из „Велике воденице“, најуређенија воденица и најбоље брашно је у „Ружанској воденици“, најбржи у круњењу кукуруза био је Ненад Симоновић, док је пехар за очување ваљавице примио Драгче Томашевић.

Испред Општине Петровац манифестацији су присуствовали председник Општине Душко Нединић, председник Скупштине општине Миланче Аћимовић, заменик председника Општине Горан Ристић, помоћници председника Општине Саша Живојиновић и Борис Гвоздић, директори јавних предузећа и  установа.

Детаљније у новинама “Реч народа”, које су на киосцима од 17. априла.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content