Гости на свечаној академији

У Ореовици надомак Жабара, 6. и 7. октобра, организована је двадесет и прва по реду културна манифестација „Дани Војислава Илића Млађег. Свечаној академији под називом „Воји у част“ претходили су полагање цвећа крај спомен обележја предака Војислава Илића Млађег, као и представа за децу „Змај са Спаса“ у извођењу трупе „Чича мичино позориште“ из Београда. Такође, посетиоци ове манифестације били су у прилици да уживају у песничкој вечери, на којој су своје песме читали песници из Београда, Гојне Горе, Чачка, Костолца, Петке и Пожаревца.

                                                          146 ГОДИНА ОД ВОЈИНОГ РОЂЕЊА

Централна свечаност била је посвећена 146 – ој годишњици од рођења завичајног песника, деци, њиховом одрастању и васпитавању. Стихове Војиних песама казавили су глумци Позоришта „Миливоје Живановић“ из Пожаревца, Сара Траиловић и Валентино Ољача, као и чланови драмске и фолклорне секције КУД- а Војислав Илић Млађи из Ореовице, у пратњи музичара Ивана Зорановића Кизе из Београда.

Са песничке вечери

Директорка Центра за културу Јелена Стојадиновић истакла је да је циљ ове манифестације оживети сећање на песничког горостаса какав је био Воја. Он је био песник широког песничког духа и стваралац најпознатијих стихова српске поезије. Као потомак велике и знамените лозе Илића, он је својим ликом и делом увећао њену славу. Школовао се у родној Ореовици, затим у Пожаревцу и Београду где је завршио Правни факултет, након чега је у својству судског писара службовао по читавој Србији, а на крају  у Београду као секретар Апелационог суда и до свог пензионисања као инспектор у Министарству правде. Умро је 1944. године. у Београду где је и сахрањен.

                                           СЕЋАЊЕ НА НАЈПОЗНАТИЈЕГ ЗАВИЧАЈНОГ ПЕСНИКА

-Дугих шест деценија био је забрањиван и неправедно заборављен. Та неправда исправљена је 2002. године када је основана манифестација „Дани Војислава Илића Млађег“, а у оквиру свечане академије „Воји у част“,  Војини стихови враћени су у његово родно место. Војислав Илић Млађи најпознатији је по својим родољубивим песмама којима је опевао голготу српског народа за време ратних дешавања током Првог светског рата. Својим стиховима сведочи о бесмртном јунаштву и страдањима наших бораца, али и о патњама, страдањима и моралној чврстини и херојским подвизима родитеља, деце и читавог народа, чији је био сведок. Најпознатији стихови његовог песничког опуса уклесани су на споменички комплекс изгинулим српским ратницима на Зејтинлику у Солуну, а његови стихови исписани су и на споменику српским јунацима сахрањеним у гробници на Мачковом камену.  У својим стиховима Војислав Илић Млађи исказивао је и своја најдубља лична осећања о трагичним догађајима који су га пратили током читавог живота, али и писао песме заноса и радости, очаран природом свог завичаја коме се често враћао, казала је Јелена Стојадиновић.

Наступ фолклорне секције КУД-а „Војислав Илић Млађи“

                                                              ТРАЈАН ДОПРИНОС КУЛТУРИ

Војислав Илић Млађи био је истински песник свог времена. Верни следбеник своје земље у њеним историјским догађајима, али и врсни чувар природних лепота и моралних врлина људи о којима је писао, од обичних људи са села, чувара пруге, ложача локомотиве, учитеља, војсковођа, ратника, државника, културних посленика, па све до краља и патријарха. Писао је и бројне поздравне песме, здравице, епитафе, сонете, приповетке, као и бројне разгледнице и дописнице у стиховима које је за живота слао својим пријатељима. Радио је и на преводима дела познатих светских песника, подржавао је младе писце, али се није либио да уђе у критичка разматрања појединих дела књижевних ауторитета тог времена. За децу  је написао бројне пригодне песме које су радо рецитоване на школским приредбама и свечаностима. Стихови ових песама који су написани пре много година могу се уклопити и у данашње одрастање и васпитање деце. То су стихови у којима се представља однос родитеља и деце, али и стихови који нас уче колико је битна школа, учење и рад на сопственом образовању. Војислав Илић Млађи је песник који је часно и стваралачки испунио свој узвишени позив, а његова дела представљају трајан допринос култури и уметности нашег народа.

Иван Зорановић Киза, Валентино Ољача и Сара Траиловић

Свечаности су присуствовали некадашњи председник СР Југославије и Владе Србије др Војислав Коштуница, песникиња Љиљана Коштуница, председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, председник Општине Жабари Јован Лукић, заменик председника Општине Игор Чолић, начелник Општинске управе Небојша Миловановић, свештеници Драгиша Никодијевић из Милошевца и Жељко Павловић из Ореовице, директори јавних предузећа и установа.

                                              НАГРАДЕ ЈОВАНУ БУНДАЛУ И ЖИВКУ МАЏАРЕВИЋУ

Сваке године у августу расписује се конкурс за књижевну награду Војислав Илић Млађи, на коме се бира  најлепша песма за децу и најбољи сонет. Ове године пристигао је велики број радова, које је анализирала и вредновала Љиљана  Коштуница, песникиња из Београда.

Живко Маџаревић, Љиљана Коштуница, Јелена Стојадиновић и Јован Бундало

Најбољу песму за децу  „Књиге“ написао је  Јован Н. Бундало из Београда, док је најбољи сонет „Пред папиром белим“ из пера Живка Маџаревића из Чачка. Аутори су награђени са по 10.000 динара и дипломама, а овогодишњи селектор Љиљана Коштуница је својој хонорар поклонила Колу српских сестара из Милошевца.

                                                                                    Текст: Д. Динић

                                                                                    Фото: В. Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content