Радионица „Прсти“, професорке српског језика и књижевности Данијеле Kвас из Лазаревца, окупила је бројне ученике млађих разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ из Голупца. Организатор је голубачка Народна библиотека „Вељко Дугошевић“ с циљем да малишани, кроз рецитовање, глуму, цртање и певање, изразе своју креативност и заволе књигу. Ову радионицу је Данијела Kвас осмислила као игроказ из своје друге збирке песама „Рецитанка“.

– На овај начин желим да деци ставим до знања да су књиге корисне, да захваљујући поезији можемо глумити, рецитовати и певати, да књиге не треба да стоје на полицама и купе прашину, већ када аутор изда књигу она треба да живи. Пошто су ове књиге већ популарне широм Србије, а да је ова радионица већ наишла на одличан одзив, мени је било важно да то представим и у овом прелепом  граду на Дунаву, истакла је ауторка радионице.

Данијела Квас

Данијела Kвас иза себе има две збирке песама. Поред поменуте „Рецитанке“ објавила је и „Читанку за рецитаторе“ која спаја уметност речи и ликовну уметност, јер је свака рецитација пропраћена адекватним илустарцијама.

Иначе, ова радионица је део активности и дружења Библиотеке са децом голубачке школе. У току године најављују још много посета и дружења, како са ђацима тако и са полазницима Предшколске установе „Ласта“ из Голупца.

Марија Живановић Илић

– Посебно ми је задовољство, а верујем и мојим колегама, када радимо нешто лепо за децу. Најлепша награда нам је дечији осмех. Ово је једна у низу активности Библиотеке са децом. Организатори смо и Општинског такмичења ученика у рецитовању, тако да смо Данијелу позвали, пре свега, да се обрати рецитаторима и пренесе неко знање, истакла је в.д. управница Библиотеке „Вељко Дугошеви“ у Голупцу Марија Живановић Илић.

Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content