Плакете уручио потпредседник ЦК Србије др Милутин Михајловић

Под слоганом „Нека свако срце куца“, организације црвеног крста широм Србије, у понедељак, 14. јуна, обележиле су Светски дан добровољних давалаца крви.

У организацији Црвеног крста Србије је овим поводом, у свечаној сали Градске општине Стари град, одржана пригодна свечаност. Најуспешнијим градовима и општинама, односно организацијама ЦК из целе Србије, заслужнима за омасовљење и организацију акција добровољног давања крви током 2019. и 2020. године, уручена су признања. Захвалнице су додељене и најбољим ауторима, ученицима који су учествовали на конкурсу „Крв живот значи“.

Црвени крст у Пожаревцу десету годину заредом проглашен је за најуспешнију организацију у Србији на пољу омасовљења и организације акција добровољног давања крви, а град Пожаревац за најхуманији град.
Секретар пожаревачке организације Јелена Рашић истакла је за наш недељник да је, захваљујући доборовљним даваоцима, у 2019. години на територији Града Пожаревца остварен резултат од 8,60 процената давања крви, а у прошлој 5,30 одсто.

-Пожаревачки ЦК годинама уназад ради на подизању свести грађана о значају добровољног давалаштва крви. Наша многобројна породица из године у годину расте, а крајњи резултат је титула најуспешније организације и града у овој области, нагласила је Рашић.

Ивана Родић, Јелена Рашић и Љубомир Миладиновић

Осим добитника свечаној додели признања присуствовали су и генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић и потпредседник републичког ЦК и председник Комисије за ДДК у ЦК Србије др Милутин Михајловић. Према његовим речима добровољни даваоци и волонтери незаустављиви су на пољу добровољног давалаштва крви. Успели су да и у време пандемије, обезбеде довољне количине драгоцене течности.

Михајловић је овом приликом подсетио на историју добровољног давалаштва крви, на славног аустријског научника др Kарла Ландштајнера који је за откриће АБО крвних група 1930. године добио Нобелову награду, као и на првог добровољног даваоца крви у Србији Будимира Гајића.

Share.

Comments are closed.

Skip to content