Део тима који активно учествује у животу Града, доносећи одлуке у Градском већу је и Дејан Крстић, задужен за социјалну политику, културу, невладине организације и информисање. За „Реч народа“ говорио је о реализованим активностима и плановима за 2023. годину.

Шта је обележило ову годину и у којој мери су остварени планови и циљеви?

Оно што је обележило 2022. годину што се тиче културе, пре свега су садржаји које смо имали у граду и манифестације и програми које су спровеле не само наше установе, већ и удружења која се баве културом. Град Пожаревац је на конкурсу за удружења из области културе финансирао доста пројеката, који су углавном везани за историју града Пожаревца или уметност којом се баве уметници на територији нашег града. Културна дешавања смо подигли на виши ниво и сматрам да су грађани задовољни.

Што се тиче социјалних питања, акценат бих ставио на то да смо куповином зграде Комерцијалне банке, ушли у реновирање објекта бившег електронско – рачунарског центра Банке, где ћемо 800 квадратних метара прилагодити потребама Центра за социјални рад. На тај начин, већ почетком наредне године ова установа ће добити нови простор, где ће све њихове активности моћи да се спроводе у складу са законом и правилницима, на задовољство корисника услуга и запослених. Такође, велику бригу посвећујемо расељеним и избеглим лицима са простора Косова и Метохије, Хрватске и Босне и Херцеговине, тако што смо у сарадњи са Комесаријатом за избегла и расељена лица обезбедили 20 милиона динара за куповину кућа и набавку грађевинског материјала, а са том праксом наставићемо и у наредном периоду. 

Једна од новина у сфери социјалне политике, јесте увођење брачног саветовалишта, које се показало као добар пројекат и установили смо да постоји потреба за таквом услугом. Град издваја позамашна средства за једнократне новчане помоћи социјално угроженим породицама, а преко народне кухиње Црвеног крста обезбеђујемо оброке за 240 породица, односно 750 корисника.

Који су највећи проблеми са којима се сусрећете?

Наравно, увек је проблем недостатак новца, јер ништа не може да се реши за једну или две године. Што се тиче културе, то је пре свега недостатак простора, јер годинама нико није бринуо о проширењу капацитета Народног музеја, Центра за културу, Народне библиотеке, Историјског архива… Ове године кренули смо у израду пројеката који ће нам 2023. године донети бенефите. Тако, реконструише се Музеј културне историје у Немањиној улици, јер нам је жеља да тај објекат који је један од најстаријих у граду приведемо намени и посветимо породици Пожаревца у 19. веку, уз највећи ослонац на породицу Обреновић. У завршној фази је посао око прибављања објекта Дома Војске, који ћемо такође привести некој културној намени. Такође, израдили смо пројекте везане за простор око Тодићеве цркве и виле Лепосаве у Костолцу и надам се да ћемо ускоро кренути у реконструкцију. Завршен је и пројекат унутрашњег уређења поставке у Етно парку Тулба и надамо се да ћемо поједина културна дешавања преселити на том простору.

У сфери социјалне политике мораћемо више да се посветимо прибављању објеката за смештај социјално угрожених породица, особа које излазе из хранитељских породица и  привремени смештај особа које су жртве насиља.

      Каква је сарадња са невладиним организацијама и медијима?

Град Пожаревац издваја доста средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација, не само преко локалних акционих планова, већ имамо и посебне конкурсе којима се финансирају пројекти од јавног интереса из области социјалних питања, здравствене заштите, борачких питања, заштите животне средине, одрживог развоја, бриге о особама са инвалидитетом, старим лицима, младима… Битно је нагласити да локална самоуправа пружа подршку удружењима која се баве особама са инвалидитетом, та сарадња је подигнута на виши ниво тако да су њихови чланови и корисници веома задовољни.

Ове године повећали смо издвајања за информисање, јер желимо да помогнемо медијима који извештавају о дешавањима у граду и трудићемо се да са таквом праксом наставимо и у наредном периоду. Медији су веома битни за грађане јер преко њих могу да сазнају и информишу се о свим новинама у граду.

Који су циљеви и активности планирани у 2023. години?

Као и у претходном периоду, наставићемо са унапређивањем културног живота,  помоћи у решавању социјалних проблема, а наравно пружаћемо подршку и медијима. Све то радимо са једним циљем, да грађанима Пожаревца задовољимо потребе како у сфери културе и информисања, тако и у погледу социјалних питања. Сарадњом са грађанима унапредићемо рад и подићи ниво пружених услуга на још вишу лествицу.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content