2021-04-28T14:28:36+02:00 28. априла, 2021. 14:28 |

Делегација Владе Србије у обиласку Термоелектране „Костолац Б“

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић заједно су са директором Електропривреде Србије Милорадом Грчићем обишле Термоелектрану  „Костолац Б“.  Посети је присуствовао градоналеник Пожаревца Саша Павловић. Повод  је обилазак постројења за одсумпоравање димних гасова за оба костолачка термоблока. Постројење завршено крајем прошле године, чија се употребна дозвола очекује до октобра, ради пуним капацитетом:

-Смањена емисија гасова задовољава све еколошке стандарде Европске уније, рекла је премијерка Ана Брнабић и најавила нове инвестиције везане за заштиту животне средине.

Реч је о изградњи постројења за одсумпоравање у термоелектранама „Никола Тесла“ у Обреновцу које је у току. Ове године, расписаће се тендер за изградњу постројења за одсумпоравање и за блокове А1 и А2 у Костолцу, додала је председница Владе:

-Ово постројење, први филтер за одсумпоравање у Србији, коштало је 130 милиона долара. Ми смо од 2014. године морали да уложимо 600 милиона долара за оваква постројења која би осигурала чистији ваздух и санирање последица рада термоелектрана. Важно је да имамо свест да улагања у животну средину доносе добит свим грађанима.

Премијерка је додала да је Влада 2014. године одлучила да крене у овако амбициозан пројекат, као власт одговорна према грађанима и најавила да ће у наредном периоду наставити са конкретним акцијама у заштити животне средине.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је у Костолцу потврдила да је постројење урађено по европским стандардима и да има све сагласности Министарства животне средине. Такође је рекла да у Србији влада велико интересовање за нови позив Министарства заштите животне средине за замену котлова упућен правним и физичким лицима, као и пројекте пошумљавања.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је рекла да постројење није само пример него и порука Владе Републике Србије:

-Влада Србије жели да се одговорно односи према заштити животне средине и према енергетици. Оно што бих нагласила јесте да је разлика видна, јер два министарства раде заједно са циљем да имамо зелену Србију и зелену енергетику.

Михајловић је рекла да су четири нова системска закона у области енергетике усвојена у српском парламенту и да се ради национални план за климу и енергетику. Циљ је да се до 2040. године достигне 40 одсто производње зелене енергије из обновљивих извора. Међутим, како је министарка додала, то не значи да ће истог тренутка да се угасе термоелектране него да ће да се учини све као у Костолцу да емисије штетних материја буду сведене на минимум.