2020-08-20T09:25:47+02:00 20. августа, 2020. 09:25 |

Дигитализација старих и ретких књига

Библиотека у Малом Црнићу ради ове године у специфичним условима због пандемије, али упркос томе ниједан сегмент рада није запостављен. Рад са корисницима, уз примену заштитних и препоручених мера Кризног штаба није прекидан, књиге су се достављале на кућну адресу, по захтеву корисника, књижни фонд се редовно обнавља, ради се на његовој обради и смештају по Закону о библиотечкој делатности. Редовно се уређује сајт Библиотеке, а посебна пажња је посвећена дигитализацији публикација, како из Завичајног фонда и Фонда старе и ретке књиге, тако и нових књига. Како би корисници могли да их користе  у електронској форми линкови се објављују на сајту  библиотеке www.bsmmc.org

-Тешка су времена, месецима влада пандемија, али чинимо заиста велики напор да се ситуација не одражава на функционисање библиотеке. Свесни опасности  и усмерени на рад који је прилагођен новонасталој ситуацији, трудили смо се да и у овим условима одржимо висок ниво како заштите  рада установе и рада са корисницима. Издавачка делатност, којом се Библиотека ,,Србољуб Митић“ поноси деценијама, није јењавала. У овом периоду издавачи смо 6 нових књига,  а до краја године, биће их још. Такође, учествовали смо и на неколико стручних скупова из области библиотекарства. Активност смо усмерили на сређивање Библиотеке, да би спремни дочекали, надамо се, ускоро, повратак у „нормално“ стање, које са собом носи разне активности, као што су  промоције, трибине, предавања, радионице, каже директорка Данијела Божичковић Радуловић.

Уз подршку Општине промењени су прозори на згради Библиотеке, а креће се и у пројекат уређења фасаде. Такође, сала за промоције урађена пре две године, добила је озвучење.  

-Задатак радника у култури је да не дозволимо да ова сфера људских потреба и развоја  буде потиснута у други план и да се стручношћу и активношћу боримо против незнања и учмалости.  Пратећи нове и савремене токове прилагођавамо се потребама и интересовањима наших корисника, додала је директорка.  

Зорка Стојановић