Алергијске болести које се манифестују различитим локалним и системским поремећајима представљају коначне експресије споја антиген – антитело. Извесни облици алергијске реактивности, међутим, настају само код појединих чланова популације.

Ове болести, које укључују алергијски ринитис, астму и атопијски дерматитис, назване су атопијске болести, а означавају необичан облик реактивности на оне супстанце које се сматрају нешкодљивим за већину здраве популације, а за које постоји непозната предиспозиција и најчешће фамилијарна инциденца.

Алергени су антигени из окружења који покрећу алергијске реакције. Могу бити контактни (хемикалије, козметика, накит..), лекови (пеницилин..), нутритивни алергени – храна (ораси, кикирики, чоколада, јаја, риба, млеко, конзерванси и адитиви у храни..) и респираторни алергени – инхалациони (из унутрашње средине, куће, као што је прашина и гриње, длака домаћих животиња или из спољашње средине, као што су полени дрвећа, трава и корова).

Алергија може бити наследна (ектопијска, атопијска) и јавља се код особа са урођеном (генетском) склоношћу да на алергене, са којима се свакодневно сусрећемо у животу, стварају специфичну врсту антитела, и стечена која код појединих особа може настати у току свакодневног живота, након дуготрајног контакта са свакодневним или новим врстама антигена.

 ЋЕЛИЈСКИ МЕХАНИЗАМ АЛЕРГИЈСКЕ РЕАКЦИЈЕ

У телу здравог човека антитела имају заштитну улогу. Она бране организам од бактерија, вируса и инфекција код алергичних особа имуни систем погрешно схвата одређени алерген као непријатеља и почиње стварати антитела да би се одбранио.

При првом контакту са алергеном организам продукује  антитела – имуноглобулине класе Е. Молекули имуноглобулина Е (ИгЕ) се у организму причвршћују за мастоците (ћелије присутне у многим ткивима- испод површине коже, у носу, очима, плућима и гастроинтестиналном тракту) и за базофилне гранулоците (ћелије које се налазе у крви).

Када алерген поново доспе у организам, он се качи за ИгЕ причвршћене за горе поменуте ћелије. Контакт ИгЕ и алергена представља сигнал за мастоците и базофилне гранулоците да произведу и ослободе снажне инфламаторне материје као што су хистамин, простагландини и леукотриени.

Ефекат деловања ових хемијских материја на различите делове тела изазива симптоме алергијске реакције.

На пример код алергије на полен могу се приметити следећи симптоми: кијање, свраб и црвенило у пределу носа, грла и очију; тамни кругови око очију (узроковани ограниченим протоком крви око синуса), сузне очи, коњунктивитис, ринитис.

Лабораторијске анализе за дијагностиковање алергија које се спроводе у лабораторијама су:

КОМПЛЕТНА КРВНА СЛИКА

Леукоцитарна формула  – број еозинофила, као и број еозинофила у слузници носа (одређена на аутоматизованим хематолошким анализаторима, односно  ручно бројањем у комори под микроскопом).

КОНЦЕНТРАЦИЈА УКУПНИХ ИГЕ АНТИТЕЛА У СЕРУМУ

АЛЕРГИЈСКИ ПАНЕЛИ– Семиквантитативно одређиване специфичних ИгЕ антитела на различите алергене.

Ове анализу као и многе друге можете урадити у нашој лабораторији која се налази у Његошевој број 9, за све додатне информације можете нас контактирати на телефон 012/710 2409.

Р. Н. 

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content