2021-01-09T10:26:17+01:00 9. јануара, 2021. 10:26 |

Динамично и у ванредној години

ПОЖАРЕВАЧКА ГИМНАЗИЈА

Минула година показала је снагу Пожаревачке гимназије, првенствено захваљујући чињеници да су ванредне околности изнедриле сијасет изазова који су допринели динамици, успеху и реализацији нових идеја. Наиме, наставници су налазили решења за спровођење плана и програма у складу са околностима, али и учили са ђацима. У ходу се прелазило на нови систем и методе рада што је допринело да План и програм  наставе и учења у прошлој школској години буде у потпуности реализован, да ученици успешно заврше разреде и да матуранти упишу жељене факултете у земљи и иностранству. Такође, највећи део летњег распуста усмерен је у правцу који је глобална ситуација диктирала.– У нову школску годину ушли смо потпуно припремљени кадровски, технички, са побољшаном интернет  мрежом, унапређјући сваким даном квалитет наставе и тражећи решења за проблеме које онлајн настава и рад у ванредним околностима носе, каже Данијела Жуковски, директорка Пожаревачке гимназије, додајући да је и ове године у Пожаревачкој гимназији рађено је на побољшању  услова за рад  и учење из неколико извора финансирања:

– Град Пожаревац је одобрио средства за  за инвестиционе пројекте, од чега 2.125.926 динара за замену подрумске столарије, 240.000 за израду пројекта измештања кишне канализације, 493.900 за санацију водоводне мреже и 6.000.000 динара за израду хидрантске мреже у школи. Министарство просвете обезбедило је квалитетну интернет мрежу у школи, као и средства за завршетак санације тоалета у вредности од 5.411.905 динара, а на конкурсу за подршку раду ученичких задруга 240.000 динара припало нам је за куповину лаптоп рачунара, говори Жуковски.

ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА И ХУМАНИТАРНИ РАД

Данијела Жуковски, директорка

Школски педагог Марија Костић, школски психолог Марија Миливојевић, као и одељењске старешине   токoм ванредног стања биле су  посебна подршка ученицима и наставницима:

– Колегенице из ових струка организовале су рад педагошко-психолошке службе и припремале материјале из домена струке, а одељењске старешине су посебном посвећеношћу организовале рад одељења што је све допринело континуитету и квалитету наших активности у ванредним условима, говори директорка Жуковски, осврћући се на чињеницу како ни пандемија није пореметила хуманитарну нит која је спојила ученике и наставнике:

– Организована је хуманитарна акција „Дан загрљаја“, у оквиру које су прикупљена средства уплаћена удружењу деце оболеле од рака „НУРДОР“. Као резултат сарадње Пожаревачке гимназије и Центра за дневни боравак деце са сметњама у развоју, ученици су поклонили дидактички материјал како би им се олакшало усвајање неопходних знања и савладавање одређених вештина. Гимназијалци Ивана Лилић, Петар Живковић и Вукашин Тодоровић су средства у износу од 130.000 динара обезбедили су реализујући своју друштвено ангажовану иницијативу ,,Покрени– промени“. Реч је о пројекту Факултета политичких наука и Вестминстерске фондације за демократију. Непосредно пред почетак ванредног стања, а и у овој школској години ученици су учествовали у традиционалној акцији добровољног давања крви, која се организује у сарадњи са Црвеним крстом.

 ТАКМИЧЕЊА У ПРЕТХОДНОЈ…

Минула година је делимично ускратила чар ученичког живота због немогућности да се реализују многе ваннаставне активности које ученици воле. Ђаци Пожаревачке гимназије нису изгубили мотивацију и учествовали су на свим одржаним такмичењима и манифестацијама то са успехом!

– Ученица Емилија Риђић добила је III награду на Светосавском књижевном конкурсу Друштва „Свети Сава” за ученике Србије, Републике Српске и дијаспоре, на 61. Републичком семинару на Филолошком факултету у Београду, Друштво за српски језик и књижевност Србије доделило је професорки Марији Запутил признање за високи степен стручности, методичке и педагошке обучености. Марко Ђекић, ученик III разреда, освојио је трећу награду у Републици за најуспешнији писмени задатак, сазнајемо од директорке Пожаревачке гимназије.

У марту на окружном нивоу  Географске олимпијаде у Земуну, међу 1200 средњошколаца из целе Србије, Пожаревачку гимназију представљали су Милан Мишић, Јована Пантић, Алекса Васиљевић, Петар Несторовић, Кристина Милорадовић, Софија Јовановић, Нина Николић, Стефан Ракић, Марко Ђекић, Марко Љубисављевић, Марија Животић, Михајло Радисављевић и Лазар Огњановић, који је освојио II место и даљи пласман на Републичку олимпијаду.

– Наше ученице одговориле су на изазов Гети музеја: Направите слику од предмета или особа у кући на коме су учествовале Ања Бели, Леа Матијевић, Тина Ристић, Миљана Пејдо, Mилена Милосављевић уз подршку Катарине Вукашиновић наставнице ликовне културе, док је за конкурс Завода за унапређење образовања и васпитања у избору најбољих часова на даљину уз подршку професорке физике Маје Јовановић Глигоријевић снимљен филм о Дану светлости који су потписали ученици Пожаревачке гимназије.

Награде и признања

Другу годину заредом на Међународном сајму образовања “Путокази“ у Новом Саду, у фебруару месецу 2020., Пожаревачкој гимназији припало је признање и златна медаља. Вреди нагласити да је некадашња ученица генерације природно-математичког смера Гимназије Јована Милић, која је дипломирала на Хемијском факултету у Београду  са просечном оценом 10.00, а мастер и докторске студије завршила  на Универзитету ЕТХ у Цириху,  ове године добитник  награде „Green Talents“ која се додељује перспективним младим научницима на иницијативу немачког Министарства образовања и истраживања. Јована је награђена за област развоја и унапређења соларних ћелија коришћењем фотоелектричних материјала.

– У оквиру пројекта Map My Year у организацији компаније„HERE“ и Регионалног центра за таленте II,  ученици Пожаревачке гимназије, такмичили су се у креирању интерактивних мапа Србије – GeoChallange. То су Василије Ковачевић, Петар Марковић, Богдан Јовановић, Младен Бојовић, Софија Јовановић и Нађа Станковић, а део екипе био је и Владимир Ћирковић, коме је припала посебна похвала за мапирање. Ученике је припремала професорка географије Тијана Илић говори нам Данијела Жуковски додајући да су Надежда Ненадовић и Јана Крговић чинећи тим „Траг“, учествовале су у пројекту UpShift у организацији „Разливалишта“ и „УНИЦЕФ“-а Србија, а као један од победника за реализацију пројекта добиле су средства којима је купљена опрема за ученички кутак Гимназије.

– Школска 2019/20. година завршена је успехом ученика на Државном такмичење из математике на коме је Браничевски округ представљало петоро ученика Пожаревачке гимназије: Алекса Живковић, Никола Живић, Дамјан Вучковић, Димитрије Калаба и Душан Миловановић Они су године у наш округ, град и школу донели вредна признања: Душан Миловановић другу а Никола Живић трећу награду, вели наша саговорница.

…И ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ

– Школска година почела је у несвакидашњем режиму рада, уз немогућност одржавања многих традиционалних активности или одржавања активности на традиционалан начин. Дан школеобележен је  тако што су ученици  посадили саднице као симбол даљег живота,  „Дан страних језика“ обележен је тако што су ученици припремили времеплов сачињен од фотографија са претходних манифестација. Ђаци су у октобру са својим наставницима обележили Светски дан здраве хране, одржана је и еколошка акција „Баци а не загађуј!” када је прикупљана хартија за рециклирање, а вреди поменути да су Ања Милојевић и Вукашин Васиљевић, учесници програма размене ученика „Флекс“, за ученике школе одржали презентацију овог програма, говори нам директорка Пожаревачке гимназије.

Интерсовање и таленат пожаревачких гимназијалаца огледа се и у другим активностима. Наградни фото-конкурс „Свет кроз објектив младих“ на тему „Поезија итд.“ донео је Софији Живковић другу, a  Димитрију Стевићу трећу награду. Недавно је на платформи „Microsoft Team“s одржано финале пројекта High School Case Competition у решавању пословне студије случаја намењеног средњошколцима.Факултет организационих наука и консалтинг органиција „Case Study Club“ на онлајн такмичењу у коме су учесници решавали реалан пословни проблем Компаније „Јафа“, од 84 пријављена тима за набољи је прогласио „Герентес“ који су чинили Миња Кривокапић ученица Пожаревачке гимназије, Ања Раденковић ученица Пете економске школе и Милена Станковић ученица Прве крагујевачке гимназије.

План уписа

У овој образовној институцији за школску 2021/22. годину, у плану је упис ученика на смерове: друштвено-језички,  природно- математички и одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику, међу ученицима познат као ИТ смер.

– Протекла година била је изазов нашем стучном кадру у сваком смислу, захтевајући висок степен професионализма, али и емпатије и одговорности у ситуацијама које су непознате и нове. Но, кроз посвећеност, професионализам  и рад створени су услови да се унесе склад, како у виртуелне учионице тако и у домове ученика и наставника током овог несвакидашњег периода и обезбеде услови за остваривање образовно-васпитне улоге школе, закључује Данијела Жуковски, директорка Пожаревачке Гимназије.

Влада Винкић