2021-07-15T14:41:19+02:00 15. јула, 2021. 14:41 |

Директор пожаревачке болнице: О пројекту прекограничне сарадње

Пре нешто више од четири године, у Општој болници у Пожаревцу отпочела је реализација пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србије у борби против рака у пограничном подручју.

Пројекат се финанасира из ИПА фонда Европске уније кроз програм прекограничне сарадње. Укупна вредност је 11 милиона 686 хиљада 116 евра. Осим Министарства здравља и пожаревачке Општe болницe, партнери на реализацији овог програма су Ургентни клинички центар „Pius Branzeu“ Темишвар, Центар за генетске и целуларне терапије у лечењу карцинома „Онкоген“ и Болнички центар у Решици.

                      Др Данко Николић

Циљ овог пројекта је унапређење сарадње здравствених установа са обе стране границе у области онкологије како би се свим онколошким пацијентима настањеним у региону омогућио приступ модерним и ефикасним посебним здравственим услугама.

О даљем току радова у објекту нове болнице и њеном опремању, на конференцији за медије говорио је директор Опште болнице др Данко Николић. Према његовим речима, првобитно је установа била приморана да изврши комплетну реконструкцију крова и замену столарије које нису биле предвиђене пројектом прекограничне сарадње.

-У претходном периоду кроз нову болницу прошле су различите контроле, али су сви задовољни динамиком и квалитетом радова. Пројекат одлично напредује, испоштоваћемо све рокове. Предстоје нам опремање трафо станице, а затим набавка и опремање простора медицинском опремом како бисмо се у овај објекат преселили до краја године, или почетком нареде, истакао је др Николић.

Просторије нове болнице су реконструисане. У подруму је ће бити смештене лабораторија, одељење патологије и централна стерилизација са пратећим простором. Приземље на коме је тренутно ургентна служба, након додатних опремања пружаће квалитетнију помоћ пацијентима. Осим амбуланте ургентне службе, на овом простору наћи ће се и амбуланте гинекологије, хирургије и урологије. На први спрат сели се комплетно одељење гинекологије са породилиштем и неонатологијом. Овај простор располагаће операционим салама, салама за мање интервенције, као и порођајним салама. На другом спрату биће болеснички део, собе хирургије и урологије, а оперативни блок са интензивним и полуинтензивним негама, пратећим службама биће на трећем спрату.

-Све болесничке собе имаће по два, максимално четири лежаја. Свака посебно опремљена је санитарним чвором, тако да ће пацијенти имати много боље услове које савремено доба и захтева, рекао је директор Опште болнице у Пожаревцу.