2020-12-18T09:30:20+01:00 18. децембра, 2020. 09:23 |

Дневно око 200 oболелих (Објављено 12. децембра 1969)

Епидемија грипа захватила је и пожаревачку општину. У амбулантама Дома здравља у Пожаревцу дневно се региструје око 200 обољења од грипа. Епидемија се у јачем облику појавила прошле седмице и тада је дежурна служба појачана са још једним лекаром .


Лекари у амбулантама Дома здравља дневно у просеку прегледају стотину оболелих од сезонског грипа али до сада, на сву срећу није забележена ни једна тежа последица од ове болести. Из Дома здравља су тражили вакцину из Торлака али су отуда одговорили да је око 200.000 вакцина уништено услед прекида струје и да је могуће да се произведу нове количине али тек крајем јануара или почетком фебруара. Епидемија грипа захватила је и део предшколске популације тако да се у Дечјем диспанзеру дневно у просеку региструје око 50 оболелих. Иако из Школског диспанзера нисмо могли да добијемо податке о броју оболелих, рачуна се да и лекари овог диспанзера региструју дневно око 50 обољења међу ученицима средњих школа.

Међутим, треба знати да и један велики број грађана не одлази у амбуланте и не тражи лекарске интервенције већ се од грипа лечи народним лековима. Ово само говори да је број оболелих у пожаревачкој општини далеко већи од броја регистрованих у амбулантама.

Б.