2021-01-20T09:48:55+01:00 20. јануара, 2021. 09:48 |

Добар одзив давалаца крви у Жагубици

У организацији Института за трансфузију крви Србије, Црвеног крста општине Жагубица и локалне самоуправе, спроведена је прва овогодишња редовна акција добровољног давања крви. Акција је одржана у Техничкој школи у Жагубици . Овакве акције се у јединој средњој школи у Жагубици организују већ тринаест година. 

И овога пута позиву се одазвао се велики број добровољних давалаца. Циљ је и био прикупити што већи број јединица крви, каже Немања Џодић са Института за трансфузију крви Србије и додаје: 

-То је потребно да би и у овом зимском периоду могло да се одговори потребама и захтевима болница у Београду и на подручју браничевског округа. У акцији у Жагубици, већ у првом сату се одазвало више од двадесет давалаца и то је једна од успешнијих акција мада епидемија и хладан зимски дан нису ишли на руку. Прилика је да потврдим и охрабрим добровољне даваоце да нема разлога да се плаше заразе. Води се рачуна о дезинфиковању руку, мери се температура, сви морају да носе заштитне маске. Радимо све да наши добровољни даваоци буду безбедни.

У зимском периоду, како наводи Џодић, резерве су ниже, а дневно мора да се прикупи преко 250 јединица крви да би болнице могле нормално да раде.

Секретар организације Црвеног крста у Жагубици Дејан Николић, изјавио је након акције да су људи овде солидарни и захвалио се свим добровољним даваоцима као и Техничкој школи и локалној самоуправи на помоћи. 

Наредна редовна акција редовног добровољног давалаштва крви у Жагубици је у априлу.