2020-05-02T19:07:04+02:00 2. маја, 2020. 19:07 |

Добошем до пензије (објављено 28. априла 1972.године)

Током вишедеценијског трајања „Реч народа“ је, поред информација и извештаја са важних догађаја, на својим страницама писао и о необичним људима, њиховим судбинама и занимањима…Тако је 28. априла 1972. године, дописник из Кучева Првослав Илић потписао текст „Добошем до пензије“. Уз пут је, наиме, прибележио:

             „Добошарење као редовно средство информисања нестало је у селима дуж златоносног Пека. У Раброву, некадашњем седишту Општине Кучево, међутим, све до недавно, па и сада понекад, огласи се добош пркосећи медијима као што су радио станице, ТВ програми, новине. То се јави Јездимир Васић (71 година), добошар из овог села који се овим послом бавио пуне 42 године и после тога отишао у пензију.

              А све је почело још „оног рата“ и то случајно. После смрти претходника Животе „Лисца“ требало је упослити новог добошара на његово место. Деда Језда је позван у општину где му је тадашњи сеоски деловођа саопштио да од сада он преузима добош. Премишљао се Језда данима и најзад саопштио да као неписмен човек не би било згодно да он то ради. Деловођа му је објаснио да и покојни Живота није знао да чита, па је био одличан добошар. И тако је Језда преломио. Пуне 42 године лупао је у добош и саопштавао наредбе, све док није стигао до пензије. И сада понекад зна да залупа, али је то друга, хонорарна прича!

                                                                                                                                                                        П.И.