2020-02-12T11:02:25+01:00 12. фебруара, 2020. 11:02 |

Дoбри производни резултати на копу „Дрмно“

Све је у људима и машинама

На Површинском копу „Дрмно“ у прошлој години ископано је 8.471.919 тона угља и 31.635.615 кубних метара јаловине. Најбоље временско искоришћење имали су први и четврти јаловински систем. Први, који је радио са више багера, остварио је временску искоришћеност од 5.477 сати, а четврти са багером „SRs 1300“ –  4.559 сати. 


М.Трифуновић

             Према речима Машана Трифуновића, директора Дирекције за производњу угља, трећи јаловински систем је и поред тешкоћа остварио највећу производњу, 9.786.313 кубика чврсте масе, уз просечан капацитет од 2.597 кубика јаловине на час.

       Трифуновић каже да је 2019. највише угља произведено с роторним багером „SChRc 800“ – укупно 4.537.129 тона, док је с роторним багером „SRs 400“ остварена производња од 3.570.826 тона.

     Г. Симић

− Људи, тимски рад и добра погонска спремност рударске механизације основни су фактори који утичу на остварење добрих производних резултата, сматра Горан Симић, шеф трећег БТО система. − Добра комуникација и сарадња са осталим службама доприноси да кварове отклањамо за најкраће време и на тај начин смањујемо застоје у раду система. Трудимо се да копамо максималним капацитетом и поред тврде етаже. Захваљујући искуству људи који познају систем и његову проблематику, успели смо да уз максималне напоре остваримо што бољи производни резултат. Заједно са колегама на трећем БТО систему Ненадом Новаковићем, првим пословођом, Велимиром Спасићем, шефом машинске службе и Вишеславом Савићем, шефом електрослужбе, трудимо се да на систему владају добри међуљудски односи, као и са колегама из осталих служби који нам пружају логистичку подршку.

    С. Вучинић

Славко Вучинић, шеф четвртог јаловинског система каже да је добра погонска спремност основне рударске механизације најважнија за остваривање добрих производних резултата. На систему раде искусни рудари, који су професионалци у свом послу.

− Kада имате исправну механизацију, није проблем да се остваре планирани циљеви. Систем је веома стар, а већ неколико година није имао прави ремонт. Његову техничку исправност решавамо сервисним и превентивним одржавањем и у томе за сада успевамо и испуњавамо производне обавезе. За рад система веома је важна логистичка подршка осталих служби како бисмо проблеме ефикасније решавали. Недостатак одређеног броја радника на систему решавамо прерасподелом запослених, али то је напорно за људе. Зато треба да се настави с пријемом младих кадрова, јер је потребно време да се формира радник на кога се можете ослонити, закључује Вучинић.

ПОСВЕЋЕНОСТ ПОСЛУ

   Т. Несторовић

       − Сви на копу „Дрмно“ добро знају да живе од резултата које остварују радећи на њему. Због потреба производње, прошлогодишњи ремонт морао је бити скраћен. Уз велико ангажовање и пожртвовање трудили смо се да урадимо што више како би машине биле спремне за производњу, и у томе смо успели. Пријемом нових радника поједностављен је рад на угљеном систему и са том праксом треба наставити како би коп „Дрмно“ благовремено припремио квалитетан производни кадар за будућност, каже Томислав Несторовић, шеф угљеног система.

                                                                                                                                               Р.Н.