2018-07-04T09:31:50+02:00 4. јула, 2018. 09:31 |

Додатни уписни рок за ученике трогодишњих средњих школа

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПОЖАРЕВАЦ

По решењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Високој техничкој школи струковних студија Пожаревац одборен је додатни рок за упис студената прве године.У овом допунском року који је уследио одмах након завршеног редовног конкурса, пријаве могу да поднесу ученици који су у средњим школама завршили трећи и четврти степен образовања.

           Ванредним уписним роком, за разлику од редовног, обухваћени су и ученици који су завршили трећи степен, односно нису по завршетку школовања имали дипломски рад, како то предвиђа закон о образовању из 2017. године. Директор ВТШСС у Пожаревцу, др Владан Ђулаковић, за Портал „Реч народа“ образложио је како је дошло до промене:

           -Закон из 2017. године не предвиђа више упис ђака који су завршили трогодишње школовање већ само четворогодишње са дипломским радом. Конфернција струковних студија је указала Министарству просвете да Закон из 2017. године не може да се примењује одмах јер ђаци који су пре три године уписивали средњу школу нису имали информацију о промени Закона која мења њихов статус при даљем школовању, односно онемогућава им наставак на високим школама струковних студија где су све до ове године могли да се уписују након полагања пријемног испита. Министарство је уважило захтев и за прелазни период решењем омогућило и упис ових ученика. Тако смо сада допунски расписали конкурс. Иначе, трогодишње стручне школе имају компатибилне програме са струковним школама високог образовања и зато омогућавају наставак школовања.

           Пријављивање кандидата у овом допунском року на ВТШСС у Пожаревцу је од 4. до 10. јула, а пријемни испит се организује 11. јула. Зависно од студијског програма који кандидат жели да упише на пријемном се полаже математика за машинство и електротехнику, хемија или биологија по избору за остале студијске групе.

           Места у овом допунском року има на студијским групама Машинство, Заштита биља, Заштита животне средине и Прехрамбена технологија и нутриционизам на буџету. На самофинансирајућим студијама слободних места има на свим програмима укључујући и електротехнику и рачунарство.

Коначна ранг листа биће објављена 12. јула, а упис ће се обавити 13. јула ове године.