2018-07-18T11:59:12+02:00 18. јула, 2018. 11:59 |

Дом ученика на Тулби: Конкурс за пријем завршен, следи друга расподела

Упис за смештај у Дом ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу за наредну школску годину окончан је јуче када је на огласној табли Пољопривредне школе објављена листа пријављених ученика за становање у Дому за школску 2018/ 2019. годину. Крајем следећег месеца, 24. августа, изаћи ће коначна ранг листа примљених ученика у првој расподели. Од 20. до 24. августа је друга подела којом приликом се примају  и ученици других средњих школа у Пожаревцу у зависности од броја слободних места. Коначна ранг листа, и за прву и за другу расподелу, биће објављена 31. августа. Тада ће се потписивати и уговори за ученике првог разреда, а 2. септембра ће бити потписивање уговора и усељење свих других ученика.

           Смештајни капацитет Дома је 173 лежаја. У женским собама за 81 ученицу, у мушким за 92 ученика. Комплетан месечни смештај једног ђака, укључујући исхрану у ресторану, васпитни рад и све друге погодности које Дом пружа, кошта 5.358 динара. Интернат има дигиталну учионицу, библиотеку, учионице, теретану, спортске терене, клуб за дружење, ТВ салу.

                                ДОГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОМА

           -Увек смо имали попуњен капацитет, али и листу чекања, каже Добрица Филиповић, управник Дома. Интересовање за смештај је веће од наших могућности, тако да очекујем да ћемо и ове године имати исту ситуацију. Услови за конкурисање подразумевају да ученик, који жели дом, мора да има одређени успех у претходном школовању, који повлачи већи број поена него материјално стање. На успех се може добити до 35 поена, а материјални статус повлачи до максималних 5 поена. У рангирање се узимају у обзир и награде постигнуте на регионалним, републичким и међународним такмичењима до три поена. Пољопривредна школа такође има право да додели до 3 бода „старим“ станарима за додатне активности.

Математичко – спортски камп

У току летњег распуста, када ученици оду својим кућама, Дом не остаје празан. Већ седам година у њему се у јулу организује математичко – спортски камп који похађају ученици основних школа од петог до осмог разреда из целе Србије. Организатор кампа је Математичка гимназија из Београда. Прве године је било педесетак учесника да би број нарастао на 127. Међу њима су ове године била и 44 ученика из Русије, па је камп добио интернационални карактер. Летњи камп трајао је од 2. до 12. јула.

           После тога Дом ученика се сређује за наредну школску годину и повратак својих станара. Ових дана у Дому ће бити смештени и учесници Ликовне колоније, која је организована поводом обележавања три века Пожаревачког мира.

        Највише ученика у Дом стиже са подручја Браничевског округа, око 80 одсто, али их има и из Подунавског и Борског округа и других крајева Србије. Пошто је интересовање за смештај у Дом сваке године све веће, планирано је проширење капацитета, каже Филиповић.

           – Министарство просвете је у потпуности одобрило финансирање  реконструкције и доградње објекта за интернатски смештај ученика. За неких месец дана треба да се крене са извођењем радова на старом објекту, кухињи са трпезаријом. Рушиће се „хангар“ и у том делу ће се на спрату проширити смештајни капацитети за 40 ученика. У приземљу тог простора биће направљена велика мултифункционална сала за клуб за ученике и просторија за заједничке потребе.

           Када је саграђен, ученички дом имао је 120 места. По завршетку доградње и реконструкције имаће укупно 217 места. Осим проширења капацитета на простору дома изградиће се и радионица за прераду меса и млека у којој ће ученици Пољопривредне школе обављати праксу. Део тих производа служитиће за потребе исхране ученика у ресторану Дома.

                                                                                                                       Д. Деурић