2021-01-13T11:04:46+01:00 13. јануара, 2021. 11:04 |

Дом здравља Пожаревац: Наставак испомоћи батајничкој Ковид болници

Директорка Дома здравља др Снежана Стојковић

У данима након празника у Ковид амбуланти Дома здравља приметан је мањи број пацијената. Према информацијама које је саопштила директорка Дома здравља, др Снежана Стојковић, 10. јануара прегледано је 67 пацијената, што је знатно мањи број прегледа у односу на претходни период.

-Смањен број прегледа не треба да нас завара. Време је празника. Видећемо у наредном периоду какав ће бити исход. Апелујем на грађане да се и даље не опуштају, да носе маске, придржавају мера које препоручује Кризни штаб и тако заштите себе, људе око себе и здравствени систем, рекла је др Стојковић.

По налогу Министарства здравља  из Дома здравља Пожаревац, рачунајући и костолачки огранак, 24. децембра, послато је  15 медицинских техничара на испомоћ у Ковид болницу у Батајници. Након 15 дана боравка у батајничкој болници, они су се вратили кући, а 9. јануара отишла је друга група сачињена од 10 медицинских техничара.

-Настављамо у континуитету да помажемо Ковид болницу у Батајници, а такође и Општу болницу у Пожаревцу. Тренутно се у пожаревачкој болници налази 17 наших медицинских техничара и један доктор, а у Ковид болници у Батајници 10, рекла је директорка Стојковић.

 У Дому здравља почела је вакцинација против ковида 19.

-Прво ће се почети са вакцинацијом здравствених радника. Пункт ће бити у Дому здравља Пожаревац. Након тога очекујемо да нам стигну вакцине и за све остале грађане који су заинтересовани и који ће сами одлучивати о томе коју ће врсту вакцине примити, најавила је др Стојковић.

Магдалена Бранковић

Своје искуство из Ковид болнице у Батајници поделила је виша медицинска сестра Дома здрава Пожаревац Магдалена Бранковић.

– Са великом жељом да помогнемо, у великом броју, на огромно изненађење и захвалност целог директоријума Батајница, преко ноћи смо се спаковали и одмах ујутру распоређени у три полуинтензивне јединице. Наш тим је састављен од колега из различитих здравствених служби, од најмлађег до најискуснијег кадра. Сама реч сестринство краси наше звање и овим путем  смо несебичним и надљудским професионалним радом исто и оправдали. Након доласка у огроман високо технолошки, специјално опремљени објекат, са великим бројем болесника, били смо и у шоку и у неверици. Посебан епидемиолошки надзор, мониторинг системи, савремено лечење тешких пацијената различите узрасне доби и пола… Сама болница је конципирана од великог броја пространих соба интензиве и полуинтензиве неге, у којима се налазе непокретни и  теже покретни пацијенти, затим они са тешком клиничком сликом, па све до пацијената са леталним исходом, нажалост. Били смо суочени и са врхунским  радом 24 сата, по 8 часова.  Изузетно је тешко било издржати напор. Бринули смо, чували се, делили заједничку муку и покушавали да надоместимо одвојеност од наших домова током празника. Научили смо да поштујемо позив, подршку, поздрав и највише кап воде у таквим условима и заштитној опреми. Симбол белог срца је био део нас уливајући наду и сјај у оку да сви болесници што пре оздраве, а ми издржимо, каже Магдалена  у име такозваних „белих анђела“ који су током 15 дана дисали заједно уз потврду да здравље нема цену.

Уз похвалу да је Дом здравља Пожаревац одлично организован, стручан и високо вреднован она се посебно захвалила свима који су мислили на здравствене раднике, звали их, подржали, хвалили…

-Посебну захвалност дугујемо нашој директорки која нас је подржавала и уливала позитивну енергију, спровела PCR тестирања након доласка. Каже да смо јој донели блаженство и радост, те да је посебно поносна на то што смо професионалци брижног срца, рекла је Бранковић уз захвалност породицама, пријатељима, белим херојима у свим здравственим установама, уз жељу да пацијенти оздраве, а грађани сачувају своје здравље, истакла је Магдалена Бранковић.