2021-01-20T15:14:26+01:00 20. јануара, 2021. 10:20 |

Дом здравља Пожаревац: Почела вакцинација

У Министарству здравља Републике Србије  одржан је састанак директора свих домова здравља са државним секретарима Мирославом Ђерлеком и Александром Стефоским поводом организације вакцинацинисања становништва против корона вируса.Овом договору присуствовала је и директорка Дома здравља Пожаревац др Снежана Стојковић, која је објаснила како ће се вакцинација на овом подручју изводити према добијеним упутствима:

– Добили смо инструкције како да поступамо. То прво, подразумева план за формирање пунктова где ће се спроводити вакцинација, а око тога ћемо сарађивати са локалном самоуправом. Вакцинација се неће обављати у Дому здравља, већ на погодним локацијама. Размишљамо да та локација буде, можда, Дом културе и канцеларије појединих месних заједница,  чији су услови и простор прихватљиви, каже Стојковић и додаје:

-Пре него што почне вакцинација становништва формираће се тимови, са  координаторима који ће бринути о протоколима и процедурама, које морамо у потпуности испоштовати. 

ПРВИ ВАКЦИНИСАНИ, ДР АСЕН КРУМОВ: 

Пре и после – исто

У Пожаревцу је до 15. јануара вакцинисано 12 од 36 здравствених радника у Дому здравља, као и 93 здравствена радника у болници. Први је вакцину примио др Асен Крумов, анестезиолог Опште болнице који каже „да се ништа није променило и да се  осећа исто као и пре вакцинисања“.

Вакцинација здравствених радника се наставља. 

ПРЕГЛЕД, ПА ВАКЦИНАЦИЈА

Др Снежана Стојковић

Министарство здравља инсистира да пријава пацијената иде преко кол центра или електронске пријаве. Тако ће и Министарство, а и домови здравља, сабирно имати увид о броју вакцинисаних, као и о томе коју је коју вакцину примио пацијент. О самом процесу вакцинације др Снежана Стојковић каже: 

-Пацијенте ће пре вакцинације прегледати доктори, а медицинске сестре, затим, вакцинисати.  У вакцинацију ће бити укључено и административно особље установе јер сви подаци о вакцинацији  морају бити у формуларима. Пацијенти сами могу одредити коју вакцину ће примити.

Вакцине ће се давати у контитнуитету и у складу са бројем које ће Дом здравља Пожаревац добити.

-Очекујем да најдаље за две недеље, можда и раније, добијемо до 5000 доза за грађане, каже др Стојковић и додаје да ће се поштовати приоритети. Уз медицинско одобље то су и полицијски службеници,  као и припадници других професија који су у директном контакту са оболелима. Грађани старији од 65 година такође ће имати приоритет.

За посебне профиле пацијената, као што су хронични имунодефицијентни пацијенти, особе оболеле од карцинома, важно је мишљење специјалисте и они ће одговарајућу вакцину примити само уз препоруку:

-Наш је посао да грађанима објаснимо значај вакцинације као јединој могућој заштити од корона вируса. Ми ћемо становништво у складу са тим редовно, преко медија, на дневном нивоу информисати о свим фазама вакцинације. То је једини начин да се заустави епидемија, објаснила је директорка Дома здравља Пожаревац др Снежана Стојковић.

КОСТОЛАЦ

Измештена Ковид чекаоница

Због почетка другог полугодишта, од недеље 17. јануара, Ковид чекаоница у Костолцу измештена је из Техничке школе у објекат у кругу Дома здравља у Костолцу.

О великом и одговорном послу који их очекује у наредном периоду, главна сестра Дома здравља Биљана Ивковић, специјалиста струковна медицинска сестра за област клиничке медицине, каже:

-Све медицинске сестре Дома здравља су се одазвале позиву да вакцинишу грађане, а и саме ће бити вакцинисане. То је и једини начин да заштите своје здравље и здравље других од корона вируса. Оне ће то одрадити стручно и професионално. Оформићемо 5 тимова који ће имати по 3 сестре, што значи да ће недељно бити ангажовано 15 сестара.

Наставља се помоћ болници у Батајници

Магдалена Богдановић, виши медицински техничар у Дому здравља Пожаревац радила је у првој екипи медицинских радника који су, као испомоћ, послати из Пожаревца у специјалну болницу у Батајници. О послу који она и њене колеге обављају тренутно, каже:

-Колеге, медицински радници,  специјалној болници у Батајници пружају и даље сву неопходну помоћ, од неге болесника све до сложених специјализованих стручних послова. Ради се о пацијентима са тешком клиничком сликом ковид 19, са компликацијама… Медицинско особље је тамо изложено напорном послу под скафандерима и  великом умору. Суочени месецима са опаком непредвидивом болешћу, медицинари у свим тимовима домова здравља су одлично организовани и спремни да одговорно одговоре свим задацима и покажу своје знање и искуство, као и да издрже све тешкоће пандемије. 

Вакцина се иначе, прима у две дозе. Проверене су од стране наших институција и сви грађани имају могућност избора једне од њих. 

-Контраиндикације су исте као и код свих других вакцина које се иначе дају, каже др Снежана Стојковић.

Дом здравља вакцинисање ради у сарадњи са Инстититутом за јавно здравље „Батут“ и Епидемиолошком службом Завода за јавно здравље Пожаревац.

                                                                                          Д. Деурић