СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Интонирањем државне химне у извођењу Градског женског хора „Барили“ под руководством Каталин Тасић, у свечаним салонима Градског здања, 15. октобра отпочела је свечана академија поводом прославе Дана ослобођења Града Пожаревца, односно обележавања 100 година од завршетка Првог и 74 године од окончања Другог светског рата. Свечаности су присуствовали генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, представници војске, полиције, цркве, одборници, чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа.

            Честитајући празник грађанима, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је нагласио да је српски народ одувек водио ослободилачке ратове и да су наши преци са својих огњишта увек терали туђине, а никада се за туђа огњишта нису борили.

            -Сазнање да вам очеви и дедови и данас, после толико година славом, храброшћу и поштењем сијају, тера и вас да будете достојни њиховог завета. Оно се огледа у само једној поруци – Чувај своје и не пожели ништа што је туђе. Једна реченица, али њен би се садржај могао описати у стотинама и стотинама година српске историје. Понекад је овај завет много коштао наш народ који га је кроз небројано ратова плаћао крвљу, земљом и непријатељском чизмом на својим друмовима. Оно што никада, али никада нисмо давали у залог јесу част и истина. Не знам како су светски поробљивачи и они који су их у крвавим походима пратили, својој савести увече објашњавали зверства која су током дана починили. Не знам, јер знам да ми овде драги пријатељи, као и наши преци то никада нисмо морали. А ти хероји из Првог и Другог светског рата видели су дане непосредно пред ослобођење, и дане будуће, као и овај дан. Видели су, јер само би та њихова визија могла да објасни велико јунаштво и жртву њихову за слободу, али не слободу за себе, већ за потомке и њихову Србију. И та Србија није само реч. Није само назив једне државе поносних људи који воле мир и правду. Она је најлепша идеја и оаза свих који њоме сада ходају, али и оних који су њоме ходали и као таква мора остати и опстати.

            Уздизала су се и гасила царства током људске историје, моћнија чак и од оног Душановог, али оно је остало. Много мање него онда када се огледало на три мора, али је остало и зове се Србија. Највеће војске надвиле се над њом два пута том двадесетог века, али је остало и зове се Србија. Смемо ли, браће и сестре, да поред свих тих времена смрти које су наши преци преко главе претурили, да не учинимо све, све што можемо да не останемо и зовемо се Србија. Мислим да је том историјском путу наше Србије, од мачева и пушака, много више мудрост наша и памет допринела. Послушајмо је и у времену овом. Послушајмо је како би за сто година и нас наши потомци славили, потомци који ће у земљи својој остати и звати је поносно – Србија, закључио је Спасовић.

                                                       НАГРАЂЕНИ

            Поводом Дана ослобођења, традиционално, најзаслужнијим појединцима и организацијама, који су постигли значајне резултате на пољу културе, здравства, науке, спорта и социјалне политике, уручене су новчане награде и повеље.

            Ове године, новчану награду у износу од 59.200 динара и повељу о награди добио је Милија Радивојевић – Баја, народни појац и здравичар из Пожаревца. Повеља Града Пожаревца додељена је Јавном предузећу „Електропривреда Србије“ Београд, док је градоначелник Бане Спасовић Плакету Града доделио Николи Селаковићу, генералном секретару председника Републике Србије.

            Обраћајући се присутнима, Никола Селаковић је нагласио да је додељивањем  признања њему и његовој породици учињена велика част и да ће се трудити да док обавља важне и одговорне функције Граду Пожаревцу поклони нешто мало више пажње него другим градовима, јер како је рекао, Пожаревац то заслужује.

            -Моја част и моја срећа су можда само мерљиви нивоом обавезе коју сте додељивањем оваквог једног признања мени створили према вашем граду и према свима вама. Ми данас овде стојимо и славимо 100 година од ослобођења вашег дивног града и чињеница да смо овде, чињеница да славимо, да се окупљамо и светкујемо, доказ је да смо победили и да смо наставили пркосно да постојимо. Тиме је моја радост данас још већа, што на такав један дан добијам овакво једно узвишено признање. Са друге стране, ово није само година у којој обележамо за нас важан јубилеј – 100 година од победе у Великом рату, ове године обележено је три века од дана када је читав цивилизовани свет сазнао за ваш град – 300 година од Пожаревачког мира.

Уверен сам да овим што Република Србија чини, долазе и за Пожаревац неки бољи, нормалнији, напреднији дани. Дани у којима ће се више фабрика отварати, дани у којима ће људи више овде налазити посао, дани у којима ће вас Пожаревљана бити више. Нема већег поноса за један град, за једну државу, за један народ, него да га буде више. То је управо оно што ћемо стварањем свих социјалних, економских и других животних услова, наставити да радимо у Србији, а нарочито и у Пожаревцу. Верујем да ће ваш град постајати све лепше и пријатније место за живот, место коме ће се људи враћати, овде желети да заснивају своје породице и овде желети да остају и живе слободно и у својој мирној и сигурној старости, радујући се својим синовима, кћерима, унуцима, закључио је Селаковић.

Милија Радивојевић је казао да је за њега поред многобројних награда, признања и пехара са локалних и државних манифестација, ово највреднија и најмилија, јер долази од Града којег представља.

            -Џаба ми сарадња са Канцеларијом за дијаспору и са дијаспором, са Матицом исељеника Србије, са РТС-ом, џаба признања Удружења књижевника, сарадња са Факултетом музичке уметности и Српском академијом наука и уметности, ако нисам прихваћен и признат у своме граду где живим, у коме стварам и кога представљам. Указали су ми велику част и поштовање за моје стваралаштво, унели су ми духовну снагу, веру и наду и створили велику одговорност за даљи рад. Поносан сам и захвалан што живим у овоме граду где градске институције и руководство града пружају равноправну могућност свим грађанима да искажу своје креативности, да искажу своје способности, а оне грађане који доприносе напретку нашем друштву и отаџбини награђују, нагласио је Радивојевић.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content