2021-06-26T09:10:37+02:00 26. јуна, 2021. 09:10 |

Довољно воде за топло лето

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ се у протеклом периоду припремало за летњу сезону када потрошња воде расте. На водоизворишту „Кључ“ у Пожаревцу радило се на наливном систему на касети пет где је раније замењена и појачана пумпа. На систему је урађен и нови систем за дезинфекцију. То би требало да осигура резерву, односно довољне количине воде при потрошњи која премашује 220 литара у секунди, такође и да обезбеди прихватљиву количину нитрата која расте са већим исцрпљивањем. У међувремену, радило се и на детекцији и спречавању губитака воде у мрежи из два разлога, да се сачува што већа количина, спречи пуцање цеви и тиме не долази до разлике у притиску као и да све висинске зоне имају довољне количине. Из овог предузећа, поред свих предузетих мера и даље апелују на потрошаче да воду не расипају и да је рационално користе.

Вода из градског водовода у Пожаревцу је хемијски и бактериолошки испарвна за пиће и не садржи више од 30 до 33 милиграма нитрата. Дозвољена количина је 50 милиграма. Исправност воде, поред интерне лабораторије контролише и Завод за јавно здравље Пожаревац.

ЗА КОСТОЛАЦ ВОДА СА „ЛОВЦА“

А. Димитријевић

Воду за пиће са костолачког водоизворишта „Ловац“ такође контролишу Завод за јавно здравље Пожаревац поред интерне лабораторије ЈКП „Водовод и канализација“. Вода је већ дужи низ година исправна за пиће, али различитог састава од пожаревачке. Наиме, у овој води нитрати су ниски. Има нешто повећаних али не и угрожавајућих вредности елемената манган и гвожђе. Директор предузећа „Водовод и канализација“ Александар Димитријевић о снабдевању Костолца водом, каже:

-Костолац има стабилно снабдевање. Нема неких проблема, квалитет воде је у границама дозвољених и количински је довољно воде. Костолац и село Петка се снабдевају са изворишта „Ловац“. Капацитет овог водоизворишта је 50 литара у секунди, мада се у шпицевима када је потребно током летњих месеци, добија и 70  секундних литара.

Село Костолац воду добија из Фабрике за припрему и прераду воде „Млава“ у Дрмну. Опрема у фабрици је ремонтована и на постројењу су замењене прохромске цеви, рађене су дораде на систему резервоара који је и испиран што треба да осигура снабдевање. Са овог изворишта се снабдевају, поред Старог Костолца и село Дрмно, кинеско насеље, термоелктране Б и Археолошки парк „Виминацијум“. Најизраженији проблем на водоводу у Старом Костолцу је стара мрежа и из предузећа као и Градске општине Костолац најављују замену цевовода у што скорије време.

Цевоводи у Старом Костолцу, Дрмну и Кличевцу су недавно испирани и дезифинковани  како вода не би носила талог.