2020-01-03T18:07:32+01:00 3. јануара, 2020. 18:06 |

Др Небојша Мијовић, председник Општине Голубац: Тврђава, манастир и туризам

На самој десној обали Дунава, где је моћна река најшира пре него што уђе у гротло Казана и Ђердапску клисуру, сместио се Голубац. Живи ту од давнина. За Голубачки град отимали су се цареви, бугарски, византијски, угарски, српски, турски и оставили богату историју и бројне легенде за собом.

Од када је средњовековни град обновљен у оквиру међународног пројекта „Пут културе – Тврђаве на Дунаву“ и отворен за посетиоце 30. марта ове године, постао је мета туриста.


 -Сада имамо два веома битна и озбиљна споменика,  Голубачку тврђаву и манастир Тумане, тако да је ове године био велики прилив туриста. Тврђаву је од марта до половине децембра посетило око 120.000 туриста, а манастир Тумане,  податак је незваничан, око 5.000 људи. Голубац стварно сада некако другачије живи и разликује се од оног Голупца од пре неколико година, каже председник ове браничевске општине, др Небојша Мијовић и додаје:

Др Небојша Мијовић

 -У 2019. години смо обавили доста послова које смо планирали да урадимо, јер желимо од Голупца да направимо модеран и леп туристички град, једно место у коме ће свакоме ко дође бити много занимљивије него раније. Желимо да Голубац буде лепши и у томе делимично успевамо. Осим што је отворена Голубачка тврђава, радили смо доста пројеката инфраструктуре, урадили смо спортску халу, отворили средњу школу у Голупцу, завршили смо фудбалски стадион и спортске терене у центру града, ватрогасни дом…

На списак онога што је урађено, председник Општине додаје и нову водену комуникацију, трајектну линију преко Дунава са градом Новом Молдавом у суседној Румунији која је почела редовно да функционише крајем децембра. Такође и отварање новог конфекцијског погона у коме је запослено педесетак људи, а инвеститор је стигао из Италије. Не заборавља да напомене ни оне свакидашње ствари које живот у општини са око 10.000 становника чини квалитетнијим: асфалтирање сеоских и градских путева, изградњу два моста на Пеку, пројекте водоснабдевања и канализације, реконструкцију школа, цркава…

-Година је била радна и очекујем да и у будућем времену наставимо са истим интензитетом. У последњих неколико година добар део буџета, око 45 одсто смо усмеравали на инвестиције што подразумева изградњу инфраструктуре на првом месту, обнову цркава и манастира, реконструкцију нисконапонске мреже, обнову школа, домова културе и изградњу шетно – бициклистичке стазе поред Дунава. Планирамо да уредимо модерну плажу овде у Голупцу која би требало да буде завршена до следеће сезоне и радићемо нови комплекс, библиотеку и културни центар. Наредне године завршићемо шетну стазу до Винца.

ПОЉОПРИВРЕДА У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ТУРИЗМА                   

Иако се за Голубац отворила велика капија за развој историјско – културног, верског, спортско – речног туризма, људи тамо знају да се живи од хране и да пољопривреда, што потврђује и др Небојша Мијовић, треба да буде у функцији туризма.

-Као мала и неразвијена општина урадили смо неколико програма да би задовољили критеријуме нашег стратешког документа и један од тих програма је развој пољопривреде која би била у функцији развоја туризма. Издвојили смо значајна средства и помогли земљораднике, сточаре и воћаре да би се производња хране развијала у добром смеру. Урадили смо два сертификата географског порекла за наше производа, ђердапски мед и сир који се производи на овом простору са називом голубачки барени сир. У припреми је и трећи заштићени производ са географским пореклом и добиће га воћни производ, истиче Мијовић.

У општини Голубац сада добро функционише и матична служба која готово да није радила претходних 20 година. Подељено је око 300 квалитетних грла оваца, затим коза и свиња као и десетине грла крупне стоке, јуница и говеда.

Деца су будућност 

-Програм који нам је за развој веома важан је подстицај рађања трећег и сваког наредног детета. Поред програма које спроводи држава, Општина Голубац за свако треће новорођено и наредно дете издваја одређену суму новца. Почели смо пре три године и сагледавањем броја новорођене деце, дошли смо до податка да је постотак прираштаја порастао за 30 одсто. Можда смо на време препознали демографски раскорак и у циљу побољшања наталитета сваког месеца из буџета Општине исплаћујемо по 25.000 динара незапосленим мајкама. Тако ћемо радити и наредних година, обећава председник Општине др Небојша Мијовић.

Први човек голубачке општине причу са пољопривреде поново враћа на Дунав и туризам и каже:

-Спремни смо да обезбедимо смештајне туристичке капацитете. Поред постојећег, у преговорима смо за отварање новог хотела на доњој марини. У апартманском делу имамо око 300 кревета и људи су схватили да је потражња велика и да то доноси приход. У Голупцу увек фали кревет више, тако да се гради.

Од туризма може да се заради и живи. Туристи се враћају тамо где су их лепо дочекали и увек долазе нови:

-Верујем да ће се Голубац паметно развијати у будућности, каже др Небојша Мијовић.

                                                                                                                 Д. Деурић