Драган Ђорђевић

Драган Ђорђевић, председник Управног одбора Локал преса и директор и власник „Сремских новина“, нови је председник Управног одбора Савета за штампу. Он је на том месту заменио Зорицу Вишњић, доскорашњу председницу УО „Локал прес“.

Управни одбор је на истој седници за заменика председника изабрао Стевана Ристића, директора недељника „Време“, који у Савету представља Асоцијацију медија.

Иначе, Управни одбор Савета за штампу има пет чланова, од којих су три представници Удружења новинара Србије, Независног удуржења новинара Србије и Локал преса, и два члана испред Асоцијације медија.

У актуелном сазиву УО Савета то су: Зоран Секулић, Владимир Радомировић, Славиша Лекић, Драган Ђорђевић и Стеван Ристић, на мандат од четири године, док се председник и заменик бирају на две године.

Иначе, Савет за штампу је независно, саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних, онлајн медија и новинских агенција, и професионалне новинаре. Основан је да би пратио поштовање Кодекса новинара Србије у штампаним и онлајн медијима, као и у новинским агенцијама, и решавао жалбе појединаца и институција на садржаје тих медија.

У надлежности Савета је и медијација између оштећених појединаца, односно институција, и редакција, као и изношење јавних опомена за кршење етичких стандарда утврђених Кодексом новинара Србије. Савет за штампу се бави и едукацијом за поступање у складу са Кодексом новинара и ради на јачању улоге медија у Србији, са поруком која гласи:

„Tежимо одговорном и професионалном новинарству, са мисијом да штитимо грађане Србије од злоупотребе у штампаним и онлајн медијима и уједно подигнемо квалитет новинарства у Србији. Деловаћемо сходно Кодексу новинара Србије и сопственој савести, поштујући законе и под паролом: Брзо, бесплатно, правично!“

А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content