Sa nevericom i velikom tugom Požarevljane je prošle srede, 29. septembra zatekla vest o smrti Dragoslava Bogdanovića Bucića, dugogodišnjeg predsednika Ekološkog društva Požarevac, čoveka za čije je ime vezano rađanje, razvoj i opstanak Čačalice, oaze zdravlja, mira i rekreacije brojnih Požarevljana. Nema čoveka u gradu koji neće reći: da nije bilo Bucića ne bi bilo ni Čačalice. Ostao joj je veran, takoreći do kraja života. Samo je smrt mogla da ga spreči da svakoga dana u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, krene put svoje Čačalice.

Umro je u 81.godini života. Dragoslav Bogdanović Bucić, od milošte Bule, rođen je 1929.godine od majke Mice i od oca Milana Bogdanovića, u Selevcu, tadašnjem srezu smederevskom, gde je živeo do 1939. godine. Nakon smrti roditelja, brigu o njemu preuzimaju tetka i teča. Dragoslav tada uči oštrački zanat, koji je za njega nedovoljno interesantan. U znak zahvalnosti prema svojoj tetki i teči, prezimenu svog oca dodao je i njihovo prezime Bucić. Nemirni duh i radoznalost ga dovode 1949. godine u Požarevac, gde kao mlad i napredan omladinac dobrovoljno učestvuje u radnim akcijama koje su za njega bile novi izazov. Redovni je učesnik akcija na izgradnji puteva i železničkih pruga diljem Jugoslavije. Do punog izražaja dolazi njegova odgovornost prema preuzetim obavezama i redovno biva nagrađivan i odlikovan.

Kako je postajao stariji, shvata da ga interesuje i priroda i počinje da se bavi ekologijom. Jedan je od osnivača Pokreta gorana i organizator prve goranske akcije u Požarevcu.

Živeći i sazrevajući kao ličnost, počeo je da se bavi novinarstvom i to vrlo uspešno, a pisao je i za inostranstvo. Bio je stalno zaposlen u ,,Reč naroda“ a radio je i kao dopisnik Borbe, Večernjih novosti i Sporta. Izveštavao je i za Televiziju Beograd, pisao je za Vijesnik u sredu iz Zagreba, Svijet iz Sarajeva, Pravdu iz Moskve.

Sa nekolicinom entuzijasta pokrenuo je osnivanje Ekološkog društva u Požarevcu, a ujedno je bio i inicijator da se sagradi Ekološki dom u Spomen parku Čačalica, jedinstven u Srbiji i ondašnjoj Jugoslaviji. Objavio je i nekoliko knjiga: ,,Požarevačke zafrkancije“, ,,Čačalica“, ,,Zapisi iz okupiranog Požarevca“, ,,Zapisi iz starog Požarevca“…

Povodom smrti Dragoslava Bogdanovića Bucića u Ekološkom domu na Čačalici održana je komemorativna sednica na kojoj je o Buletovom životu i radu govorio Mile Stošić. Svetlana Šuhartović, Bucićeva ćerka simbolično je tom prilikom predala ključ Ekološkog doma dr Zorici Mitić, sadašnjoj predsednici ovog Udruženja i pozvala prijatelje da nastave misiju njenog oca u očuvanju prirode. Dragoslav Bogdanović Bucić sahranjen je u četvrtak, 30. septembra na Starom požarevačkom groblju.

Share.

Comments are closed.

Skip to content