2017-12-24T12:01:59+01:00 24. децембра, 2017. 12:01 |

Драма „Лујза Мишић“ сутра у Народној библиотеци Пожаревац

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац сутра ће бити изведена представа о животу једног од најпрослављенијих српских војсковођа, војводе Живојина Мишића, из угла његове жене, Немице, Лујзе Крикнер. Представа је рађена по тексту Саше Симоновића, драматизацију и режију потписује Весна Станковић, музику Владимир Никић, а костиме Ивана Гутеша.

Млада Лујза, богата наследница из протестантске немачке породице, на балу краљице Наталије, упознаје младог српског официра, Живојина Мишића, заљубљује се и, упркос противљењу породице, удаје за њега. Она напушта богатство и породицу, и почиње да живи тешким животом, уз рат и бројне недаће, али са снажном љубављу према свом мужу, која се не гаси ни деценијама после његове смрти.

„Лујза Мишић је једна чудесна жена. Она је велика љубавна и животна хероина, жена која се одрекла свега; богатсва, родитеља, своје протестанске вере, само да би била уз човека свог живота, Живојина Мишића. Парадокс је то што је су њој, Немици која је родила шесторо деце једном од највећих српских хероја и војсковођа, два сина убили управо Немци. Цела та прича је заиста чудна, болна, али и чаробна“, речи су редитељке и глумице, Весне Станковић.

Лик Лујзе Мишић, тумачи Соња Јауковић, првакиња драме Народног позоришта од 1980. године, а улогу радијске новинарке, Босиљке, Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позоришта. Драма „Лујза Мишић“ је освојила награду за најбољу представу по избору публике, фестивала дуо драме у Тополи, ове године, док је прочетак у 19,00 часова.

Фото: www.danubeogradu.rs