Пливачко такмичење на Савском акваторијуму „Ада Циганлија“ у Београду  одржаће се 14. маја.  Ово такмичење по други пут организују Грански  пливачки Савез  и Српски савез пливања на отвореним водама чије је седиште у Пожаревцу у сарадњи са ПСУ „Три свим”.  Прошлогодишње, прво издање, „Београд Отворене воде“ окупило је 40 такмичара из Србије, Белгије, Словачке и Хрватске. Најмлађи учесник био је дванаестогодишњи Стефан Вуковић из Шапца. Победник на најдужој дистанци био је Владо Пилиповић из Загреба. Након позитивних прошлогодишњих реакција, жеља  је да овај митинг постане традиционалан и да из године у годину окупља све више пливача из земље и иностранства.

Циљ такмичења је промоција здравог стила живота и треба да утиче на унапређење развоја и афирмацију пливања на отвореним водама ван летње сезоне купања, јер су опште познате предности по људско здравље које доноси пливање у хладној води. Пливање се изводи у неопренским оделима, а један од циљева јесте и подизање свести јавности на локалном и регионалном нивоу на очувању приобаља језера и река у  Србији.

-Такмичење се одржава према правилнику „World Aquatics”. Стручан тим у нашем савезу од почетка поставља нове стандарде у организацији захтевних пливачких такмичења, где највећу пажњу посвећујемо безбедности пливача учесника. Пливање на отвореним водама је олимпијски спорт у свету у експанзији и искрено верујемо да активности из овог пројекта могу да значајно допринесу развоју туризма, као и осталих спортова на води. Кроз организацију и реализацију пливачких такмичења савез ради на промоцији правих спортских вредности, спречавању негативних појава у спорту, афирмацији националног спорта уопште, каже директор 2. „Београд отворене воде“ Катарина Илић, професор физичког васпитања и лиценцирани тренер пливања

Учеснички пакет садржи оригиналну финишерску медаљу, капицу за пливање са логом трке, ланч пакет и фрувита освежење.

Мерење времена је електронско преко чип система, а резултати су уживо.

Дан раније 13. маја, у субота, у кафе ресторану „Sunset“ од 20:00 биће организовано заједничко дружење за учеснике „2. Београд отворене воде”.

Промотер митинга је прослављени српски маратонац Недељко Тодоровић, а покровитељ Српски савез пливања на отвореним водама.

-Користимо прилику да најавимо и Сребрно језеро отворене воде које ће по трећи пут бити организовано 2. септембра и једино је и прво пливачко такмичење на отвореним водама у  Србији које је Пливачки Савез Србије категорисао у 2023. години на шта смо јако поносни.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content