DSC_0007Песници  Милован  Данојлић и Дарко Даничић боравили су у Пожаревачкој гимназији где им је у име ученика добродошлицу најпре пожелела директорка  Данијела Жуковски. Она је овом приликом изразила наду да ће књижевници подстаћи ученике да се у будућности детаљније позабаве писањем лепе речи.

Књижевни критичар Милета Аћимовић – Ивков, за академика Милована Данојлића том приликом је рекао да је један од најзначајнијих писаца српске књижевности и културе.

             -Лако ћете се сетити песме из ране младости „Како спавају трамваји“. То је стална лектира. Милован Данојлић је човек, који је препевао Шарла Бодлера, који нас је обогатио преводима великана француске, руске, енглеске или англоамеричке књижевности. Међутим, још је импозантнији број његових ауторских књига, рекао је између осталог Аћимовић – Ивков.

             Када је реч о писцу Дарку Даничићу, Аћимовић-Ивков је истакао да је то, што би Милован Данојлић рекао – „један редак звер“ у нашој савременој култури. Он у својим сликовитим, мисаоно веома складно прожетим песмама, уме да пронађе тачку ослонца, као жижну тачку сагледавања човековог искуства.

             Поред тога што су ученицима казивали своје песме, песници су радо одговарили и на питањавезана за њихов живот и стваралаштво.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content