2018-10-18T19:35:15+02:00 18. октобра, 2018. 19:35 |

Дугорочан план за будућност

У Градском здању одржана је презентација плана генералне регулације за Град Пожаревац – друга фаза, од укупно шест фаза. План генералне регулације представља усаглашавање градских планова са генералним урбанистичким планом Пожаревца, просторним планом подручја посебне намене костолачког угљеног басена и регионалног просторног плана за подручје Браничевског и Подунавског управног округа.

            Овај план обухвата рејон од Индустријске улице, преко Улице Ђуре Ђаковића и нове индустријске зоне, Шећеране и Концерна Бамби до Улице Илије Гојковића, односно пожаревачког Хиподрома. План генералне регулације налази се на јавном увиду до 5. новембра до када грађани Пожаревца и заинтересована правна лица могу изнети своје примедбе, које затим иду на Комисију за планове Града. Она ће одлучивати по тим примедбама и евентуално ако их усвоји, израђивач ће их унети у план.

            -Плански уређен град привреди и грађанима доноси брже добијање грађевинских дозвола, лакше прикључење на комуналну инфраструктуру, лепши и бољи град. Овим начином се уређује и добијање одређених прикључака за индустријску зону. Изградњом трафо станице код Хиподрома, Град више неће имати проблема са енергијом, као ни са брзим издавањем дозвола, казао је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

Према речима научног саветника у Институту за архитектуру и урбанизам Србије др Игора Марића, Град Пожаревац је 2014. године усвојио генерални план који се заснива на разради планова детаљне или генералне регулације. Пре две године уговорена је израда планова генералне регулације, а то су планови на основу којих могу да се издају грађевинске дозволе и да се решавју одређени проблеми.

-Највећи значај овог плана је што ће се омогућити издавање локацијских услова по новим критетијумима које смо предвидели на основу искустава која постоје у граду, на основу разговора са стручним службама, политичарима, и дошли смо до концензуса да представимо овакав план, да постоје одређене слободе, али и ограничења која ће бити примерена Пожаревцу, закључио је др Марић.

Д.Динић