2020-08-03T14:08:01+02:00 3. августа, 2020. 14:08 |

Душан Миловановић

Овогодишњи математичар генерације Пожаревачке гимназије је Душан Миловановић, који се током школовања истакао у природним наукама којима је врло посвећен и предан.

Најдраже су му математика, физика и информатика зато што су прецизне и концизне, јер како каже, постоји само једна истина и нема места за тумачење. Волео би да се у гимназији више раде електроника, електоротехника и астрономија.

Душан је у гимназијским данима био члан секције математике, физике и роботике. На такмичењима из математике постигао је врхунске резултате. У прошлој школској години био је похваљен на републичком такмичењу док је ове године то такмичење на које се пласирао изостало услед пандемије корона вируса.

У другом и трећем разреду гимназије учествовао је на Математичком турниру градова на коме је освојио похвалу, а затим и треће екипно место. Када је екипа математичара Пожаревачке гимназије освојила треће место, Душан је као појединац на том такмичењу био најбољи учесник. Три године заредом био и учесник државног такмичења из хемије, док је из физике на окружним такмичењима два пута освајао треће место и једном друго место. На такмичењу из рачунарства и информатике је у првом разреду гимназије освојио треће место на окружном такмичењу.

Душан је три године био полазник ИС Петница на семинару математике и учесник манифестације „Ноћ истраживача“.

Воли да учи сам или са друговима који имају слична интересовања. Своје вршњаке могао би да подучава математици. Ужива у дружењу, изласцима и свирању гитаре. Прати математички часопис „Тангета“, али и другу научну и техничку литературу.

У Пожаревачкој гимназији је, како каже, много тога научио и срео је и упознао занимљиве људи са којима дели интересовања.

Душан себе види као студента Електротехничког факултета у Београду, али и као истраживача на великим пројектима.