Поводом актуелних проблема у сфери заштите животне средине председник Општине Петровац на Млави Душко Нединић одржао је прошле недеље конференцију за медије. Изнео је проблеме и ставове Општине у вези изградње мини хидроелектрана у сливу реке Млаве, а говорио је и о псима луталицима као и једном од највећих загађивача у овом крају, о фарми за узгој свиња.

 „Оно што нас у овој ситуацији посебно занима је изградња мини хидроелектранa на реци Млави на територији Општине Жагубица и бране у КО Ждрело. Осећам моралну обавезу да као  председник Општине, коме су грађани дали мандат да се стара о локалној самоуправи, изразим забринутост забринутост и одлучно ставим до знања, да у овој општини чији сам председник, док сам на тој дужности и након тога као сваки грађанин, не дозволим изградњу таквог постројења. Дакле, понављам, река Млава, која целој овој општини даје смисао и по којој смо и име добили, неће бити угрожена ни на једном свом делу. Ја сам ових дана поносан на највећи део наших суграђана, који су се ујединили око борбе за очување природе и наше реке. Нажалост, морам да напоменем да ни ово питање, није заобишла политика, рекао је Нединић додајући да су његове могућности у читавој овој прилици, ипак ограничене.

„У ситуацији када је инвеститор папиролошки исправан, када је дозвола за изградњу мини хидроелектране сасвим уредна и када се ради о територији друге општине, као функционер немам оквира за деловање. Али,  могу да станем иза грађана и да их подржим у борби за очување наше животне средине. Ту сам да саслушам све предлоге решења овог проблема који су у оквиру закона. Ингеренције за дешавања на подручју Општине Жагубица, немам, појаснио је Нединић потенцирајући да када се природи једном нанесе штета, поправке више нема због чега  Општина Петровац на Млави, док је на њеном челу Душко Нединић „неће издавати никакве дозволе за изградњу мини хидроелектрана нити других објеката који могу угрозити Млаву и природу.

На конференцији је било речи и о фарми за узгој свиња која се налази између Петровца и Каменова и представља једног од највећих загађивача у општини. Председник је информисао да је формиран Савет чија је надлежност решавање питања загађења ваздуха  која потичу са фарме као и да се предузимају мере на решавању проблема које грађани имају са псима луталицама.

Share.

Comments are closed.

Skip to content