У недељу, 12. марта, навршило се 20 година од убиства првог демократски изабраног премијера у Србији и председника Демократске странке Зорана Ђинђића. Убијен је 2003. године испред Владе Републике Србије, у Немањиној 11. На њега је пуцано из снајпера. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, у присуству многобројних страних државних делегација. На вечни починак испратило га је више стотина хиљада грађана.

Зоран Ђинђић један је од оснивача Демократске странке. Председник Извршног одбора партије постао је 1990. године. За председника ДС-а изабран је 1994. Био је посланик у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине и Већу републичке Скупштине СРЈ. Један је од носилаца петооктобарских промена 2000. године.

За председника Владе Србије изабран је 25. јануара 2001. године. Први је демократски изабран српски премијер Србије, након што је Слободан Милошевић свргнут са власти. Функцију премијера обављао је све до 12. марта 2003. године, када је на њега извршен атентат испред зграде Владе Србије.

Годишњицу од убиства, протекле недеље, паљењем свећа и уписивањем у књигу жалости, обележили су и чланови Градског одбора Демократске странке у Пожаревцу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content