2017-02-06T10:18:50+01:00 10. маја, 2016. 10:53 |

ДВАНАЕСТИ УСКРШЊИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ У ПОЉАНИ:У духу обичаја и народног стваралаштва

IMG_0360У порти манастира Сестрољин у Пољани, другог дана Ускрса, дванаести пут за редом, одржан је Ускршњи етно фестивал. Протекао је у знаку изобиља народне радиности, старих јела, уметности, ношње, фолклора. Приређивачи су били Туристичка организација Града Пожаревца, Месна заједница Пољана, Црквена општина Пољана и КУД „Младост“ из Пољане, под покровитељством Града Пожаревца.

Градоначелник Пожаревца Миомир Илић је истакао да је ова туристичко – културна манифестација организована у духу народног стваралаштва, обичаја, културе и традиције, са намером да се наши обичаји и стваралаштво не забораве, као што су стари занати, ручни радови, фолклори, ликовне изложбе, спремање здраве хране и традиционалних јела, народна ношња, одећа и обућа из прошлих времена.

-Богати садржаји и манифестације данас нас подсећају на традицију и културно- историјско наслеђе нашег народа, као и на обавезу очувања и неговања позитивних вредности остварених у прошлости, који одређују наш духовни, културни и национални идентитет. Остајемо у нади да ће се стваралаштво многих генерација приближити младима и да ће они активно учествовати у стваралаштву и културном животу, то јест, да ова смотра буде успомена и подстицај за наше потомке, који треба да упознају прошлост. Свесни смо да се од прошлости не живи, али морамо знати – ко нема прошлост, будућност му је неизвесна. Локална самоуправа даје пуну подршку Пољани на традиционалној организацији ове смотре народног стваралаштва, на којој су вешти ствараоци показали висок степен професионализма и уметности, казао је Илић.

    Удружења, етно секције и фолклорни ансамбли  

Отварајући 12. Ускршњи етно фестивал, директорка Туристичке организације Града Пожаревца Јелена Вуказић је истакла да се ове године представља девет удружења са својим асортиманом хране, јела, пића, ручних радова, фарбаних ускршњих јаја, као и четири културно – уметничка друштва. Она је пожелела посетиоцима да уживају у мирису, укусу, песмама, игри и фолклору и посебан поздрав упутила   члановима КУД-а „Алат Swisslion“ из Требиња, који су целе ноћи путовали да би представили свој фолклор, традицију и игре братског народа из Републике Српске, као и чланове КУД-а „Стојан Новаковић“ из Блаца.

            Постављено је десетак штандова са старим занатима, сувенирима, еколошким домаћим производима, уникатно офарбаним јајима, традиционално спремљеним јелима из заборављених бакиних кухиња, интересантним рукотворинама… Спој иновативности и традиције кроз своје ручне радове приказале су етно секције: удружења „Слатки осмех“ и „Етно форма“ из Јагодине, „Свети Трифун“ Сараорци, „Гергине“ Кобиље, „Поморавски вез“ Осипаоница, „Извор“ Мала Крсна, Актив жена Скобаљ, „Сестра Јелица“ Мало Црниће, Коло српских сестара из Пожаревца и „Прело“ из Лугавчине. Фестивал су употпунили својим наступом фолклорни ансамбли: „Алат Swisslion“ из Требиња, „Стојан Новаковић“ из Блаца, „Јерина“ из Смедерева и „Младост“ из Пољане.

                                      Богатство боја, мириса и укуса

            По традицији на манифестацији је биран и најлепше уређени штанд, најоргиналније јело, најлепше ускршње јаје и одржано је такмичење у куцању јаја. У категорији најлепше уређеног штанда, треће место освојило је Удружење жена „Извор“ из Мале Крсне, друга награда припала је Удружењу жена „Прело“ из Лугавчине, док је прво место освојило Удружење жена „Гергине“ из Кобиља. Удружење жена „Прело“ из Лугавчине добитник је треће награде за најоргиналније јело, друго место припало је Колу  српских сестара из Пожаревца, а прво Удружењу жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића. За најлепше офарбано ускршње јаје треће место освојило је Коло српских сестара из Пожаревца, друго место припало је Удружењу жена „Прело“ из Лугавчине, док је победу у овој категорији однело Удружење жена „Поморавски вез“ из Осипаонице. Најјаче ускршње јаје ове године имала је Вида Миљковић из Пољане. После богатог културно – уметничког програма приређен је традиционални ватромет.