2021-06-14T11:08:03+02:00 14. јуна, 2021. 11:08 |

Две стотине шахиста у Костолцу

Пети Меморијални рапид турнир „Бора Бека“ окупио је две стотине шахиста у Костолцу. Надметање је одржано у недељу, 13. јуна, у Спортској хали у Костолцу. Турнир је отворио градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

Испред организатора, председник Шаховског клуба „Рудар“ из Костолца Бобан Макисмовић најпре је указао на то да турнир носи назив по Боривоју Јовановићу – Бори Беки, великом спортском раднику, ентузијасти, публицисти, човеку који је много тога учинио за Костолац.

– У то име, на овом малом јубилеју, који се пети пут одржава у Костолцу, учествује 53 кадета и 112 сениора, међу којима 17 велемајстора, 11 интермајстора и 9 фидемајстора. На „А“ турниру игра се 9 кола, а на кадетском турниру 7 кола, по швајцарском систему. Захвални смо на подршци коју смо добили у организацији, а све у циљу афирмације и популаризације шаха у Костолцу, Пожаревцу и Браничевском округу, рекао је између осталог Максимовић и такмичарима поручио да воле шах, уживају у њему и не сумњају у себе.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је подсетио да је Костолац град угља и електричне енергије, а последњих месец дана град школског спорта и додао: – Основне и средње школе су током ових месец дана донеле шест медаља са републичких такмичења, четири златне и две сребрне. То показује да Костолац има талентовану децу, да се добро ради и улаже у школски спорт. Прошлих дана, Костолац је био домаћин државног првенства у женској гимнастици, а данас смо поносни домаћини овог великог шаховског турнира са више од 200 учесника.

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић је истакао да је импресиониран атмосфером и интересовањем за шах: –  Ово је светао пример на локалном нивоу и од великог је значаја за афирмацију шаха. У име Савеза се захваљујем градоначелнику Пожаревца у његовом тиму што на овакав начин подржавају шах и надам се да ће убудуће бити тако и широм Србије. Ова слика из Костолца улива велику наду.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је указао на то да Град Пожаревац и Костолац улажу велике напоре у спорт, да се одржи здраво функционисање спортских клубова, да се побољша спортска инфраструктура и да организујемо што већи број спортских такмичења и манифестација: – Ово је пети рапид  турнир и надам се да ће у деценијама испред нас постати традиционалан и част нам је и што носи име великог Костолчанина Боре Беке, додао је Павловић.

Меморијалном рапид турниру присуствовали су и предсдедница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, чланица Већа Градске општине Маријана Божић, члан Већа Града Пожаревац Милан Јовић и председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић.

Организатор је Шаховски клуб „Рудар“ из Костолца, уз подршку Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Спортског савеза Града Пожаревца, Центра за културу „Костолац“ и донатора.

 

После 9 кола на „А“ турниру, три играча су освојила по 7,5 поена, али због најбољег бухолца прво место је освојио велемајстор Иванишевић Иван, друго место је освојио ВМ Богосављевић Бобан, док је трећи ВМ Ивић Велимир. Од четвртог до шестог места, са 7 поена, али по бухолцу, поређали су се ВМ Милановић Данило, ИМ Радловачки Јован и ВМ Перуновић Милош. Међу награђенима су са 6,5 поена Максимовић Бојан (члан ШК „Рудар“), ИМ Ратковић Милован и ВМ Ратковић Милоје, као и ЖВМ Ињац Теодора.

Специјалне награде су освојили Ивановић Марко, као најбољи омладинац члан ШК “Рудар”, ВМ Костић Владимир Г награду за најбољег ветерана, Стефановић Драган као најбоље пласирани Костолчанин-аматер и Цхелусхкина Ирина као најбоље пласирана жена.

Главни судија турнира је Славиша Мицковић.

Награде су уручили градоначелник Саша Павловић, генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић и унука Боре Беке Марија Јовановић.