2021-01-05T12:46:34+01:00 5. јануара, 2021. 12:31 |

Еколошко писмо Покрета Двери

Српски покрет Двери Пожаревац упућује градским властима писмо од једанаест питања о заштити животне средине у Пожаревцу: 

– Зашто није завршена планирана изградња рециклажног центра, постројења за прераду отпада? Да ли је у плану изградња фабрике воде и решавање проблема водоснабдевања Града кроз алтернативна изворишта воде и допремање? Зашто није заштићено извориште воде у Меминцу од септичких јама и зашто тамо није започета изградња канализационе мреже? Да ли знате да у блиском окружењу Града постоји 26 дивљих депонија смећа и да су то загађивачи ваздуха, воде и земљишта? Зашто је изостала адекватна реакција и примерена казна еколошке инспекције у случају еколошког инцидента у погону Еколукс и да ли можда постоји мањак инспектора заштите животне средине? Зашто се стало са ширењем топлификације и гасификације Града и околних села уз приступачне цене за сваког? Да ли је у плану изградња зелених површина, и зашто сте дозволили да Бамби парк пропадне скроз као једини парк за децу уместо да је Комунално предузеће одржавало постојеће стање? Зашто не постоје контејнери за пластику, метале, папир? Да ли знате да је квалитет ваздуха у центру града лош и да би требало ограничити саобраћај у самом центру? Да ли су уграђени филтери за пречишћавање штетних материја из димњака у неким предузећима у граду и Костолцу и ко врши контролу истих? Зашто се годинама не уређују обале Млаве, Мораве и да ли ћете спречити еколошку катастрофу изградњом МХЕ на току реке Млаве?

У саопштењу се позивају на нови проглас Српског покрета Двери, насловљен “Промена система- сигурност за све”, који се, како наглашавају, посебно бави зеленим патриотизмом и лоцирањем проблема у области заштите животне средине.