2021-05-25T20:08:19+02:00 25. маја, 2021. 20:05 |

Економско-трговинска школа Пожаревац обележила 171.рођендан

Глобална епидемиолошка ситуација другу годину за редом допринела је да се Дан Економско – трговинске школе Пожаревац, другоосноване образовне институције ове врсте у Србији, обележи у електронском издању. 

Ђаке Школе чије су вредности традиција, дуговечност и преношење знања на најсавременији и најприхватљијиви начин за ученике, објективне околности додатно су мотивисале да у још бољем светлу, уз свесрдну помоћ професора,  испоље сопствену креативност и даровитост. 

Наиме, поводом Дана школе у понедељак 24. маја у медијатеци је пројектовано занимљиво електронско издање приредбе које је уједно постављено на званични школски сајт.   Сибинка Живановић

Овим путем ученицима, наставницима, запосленима, пензионисаним радницима, родитељима, члановима Школског одбора и пријатељима Економско-трговинске школе Пожаревац најпре се обратила директорка Сибинка Живановић, која је уз честитке поводом Дана школе у свом говору истакла:

– Већ 15 месеци живимо и радимо у измењеним условима, тако да и овај рођендан Економско трговинске школе не прослављамо уобичајено, већ на даљину,  без дружења и гостију.  Корона нам је променила образовање. Учимо  по комбинованом моделу, у учионици и на даљину, подељени у групе, на дистанци и са маскама. Технологија нам је у функцији педагогије, прилагођавамо се изазовима онлајн наставе – учећи у гугл учионицама и на гугл миту.  Ужелели смо се дружења и желимо да се што пре вратимо старом начину живота и рада.

 

НАГРАДЕ НАЈВЕЋИ ПОДСТРЕК

Истичући да су и у оваквим условима рада, ученици са својим наставницима поред редовних, успешно реализованих наставних активности, остварили запажене резултате и у ваннаставним активностима, пре свега на такмичењима, директорка Сибинка Живановић је са посебним задовољством нагласила:

– Ученици   Невена Стојановић, Стефан Радосављевић, Невена Савић, Јелена Симић и Милица Јанковић  учествовали су на Регионалном и Републичком онлајн такмичењу Пословни изазов. Наша ученица  Милица Јанковић, део је  тима који је освојио прво место на републичком такмичењу Пословни изазов и  учествовала на такмичењу „Пословни изазов Западног Балкана“ уз наставника ментора Валентину Миланов.  Ученици Марко Благојевић, Душан Бјрлоглав и Вељко Богићевић учествовали су на онлајн такмичењу, на енглеском језику, испред ученичке компаније „ЕКОрација“, на Међународном сајму виртуелних предузећа и ученичких компанија у Цељу. На онлајн такмичењу „Титан“, у организацији Достигнућа младих, учествовали су Алекса Илић и Марко Благојевић, Верица Недељковић и Анђела Ђорђевић под менторством Мирјане Ђусић.  На републичком такмичењу из Пословне информатике учествовао је  Немања Јовановић ментора Лидија Лекић.  Добар пласман на Републичком такмичењу у атлетици  остварили су Катарина Рогожарски, Милена Милановић и Андрија Јовановић чији је наставник Весна Ристић. Наш тим за каријерно вођење и саветовање заједно са Урбан стримом, добитник је треће награде на Националном такмичењу „Јурогајденс“ – такмичење добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања. У организацији Београдске отворене школе, на Националном сајму школских тимова, наш тим је добио трећу награду. На Републичком такмичењу из куварства у Суботици ученица Валентина Станојевић чије су наставнице Александра Младеновић и Тања Марковић,  добитница је прве награде. На истом такмичењу добар пласман остварио је и Никола Радосављевић уз менторе Александру Младеновић и Драгану Грозданић.  На Републичком такмичењу из историје добре резултате остварила је Јулијана Богдановић, уз ментора Милену Стефановић. На Републичком такмичењу „Књижевна олимпијада“  запажене резултате постигла је Милица Јевремовић чији је ментор Драгана Мратић. Ученица Ивана Чепић освојила је прву награду са својом фотографијом на такмичењу „Стиховизија“, док је Јована Јанковић IIt1 са успехом представљала Школу на такмичењима рецитатора освојивши 4. место на Општинском и учешћем на Републичком надметању у Врњачкој Бањи, уз професора – ментора Весне Џино.

Директорка Живановић похвалила је све ученике и запослене у школи који су током протеклих месеци уложили много труда и стрпљења како би наставни процес успешно текао а а све у школи функционисало на најбољи могући начин, закључујући:

– Посебно сам поносна на колеге који су учествовали у снимању часова за РТС планету. Свим ученицима желим да успешно заврше школску годину, да остану здрави и весели. Здрави били!

 

План уписа за школску 2021/22 годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је одобрило је план уписа Економско-трговинској школи у Пожаревцу за наредну школску 2021/22. годину. За нову школску годину Економско-трговинска школа ће уписати 8 одељења по 30 ученика. 5 одељења четвртог степена и 3 одељења трећег степена. То су образовни профили: економски техничар 30 ученика, трговински техничар 30 ученика, комерцијалиста 30 ученика, финансијски администратор 30 ученика и туристичко-хотелијерски техничар 30 ученика. Кувар 30 ученика, конобар 15 ученика, посластичар 15 ученика и трговац 28 ученика по школском систему и 2 ученика по дуалном моделу.

 

ОН ЛАЈН ПРИРЕДБА

Јована Јанковић  (IIт1) рецитовала је песму „Светлост, изненада” Бране Петровића а Тамара Мурашковић (IVтт) „Слутњу” Мирослава Мике Антића. Скеч „Пасуљ” извели су Стефан Милојевић (IIу2) и Милош Мијајловић (Iк) док су Пословну комникацију на енглеском језику приближиле Анастасија Стаменковић и Кристина Николић, ученице IIе. Извођењем добро познатих музичких нумера „Врбице, врбо, зелена”, „Што те нема” и „Пјеваћемо шта нам срце зна” представили су се Стефан Митић (IVк), Вања Савић (IIфа) и Мина Урошевић (Iе).

Програм су припремиле професорке српског језика и књижевности Милена Цизлер и Тања Илић и професорка музичке уметности Марија Вељковић, уз техничку подршку Марка Вељковића. У реализацији програма учествовали су и професорка српског језика и књижевности Весна Џино, професорка енглеског језика Милица Џамић и професорка ликовне културе Јована Стајић.

Снимак приредбе постављен је на школски сајт www.ekonomskapo.edu.rs и доступан је свима који желе да се боље упознају са овом образовном институцијом, стваралаштвом њених ученика  али и онима који су својевремено као ђаци седели у клупама пожаревачке Економско-трговинске школе.

Влада Винкић