Наставни кадар Економско-трговинске школе Пожаревац увелико је спреман да у своје окриље прими нову генерацију свршених основаца.

Школа дуге традиције која је изнедрила генерације квалитетних кадрова у  школску 2021/2022 годину улази са девет смерова: Економски техничар, Финансијски администратор, Комерцијалиста, Туристичко хотелијерски техничар и  Трговински техничар који спадају у четворогодишње профиле, као и Трговац, Конобар, Кувар и Посластичар са трогодишњим школовањем.

Информације око услова и уписа могу наћи на фејсбук страници Школе, а ми данас представљамо атрактиве тогодишње смерове – Кувар и Посластичар.

КУВАР

Смер уписује 30 ученика који ће кроз стручну наставу научити како се врши одабир и правилно коришћење намирница, начин припреме, декорација и сервирање свих врста јела и пића. Уз помоћ наставника и професионалних кувара, учи се примена принципа правилне исхране и санитарно хигијенских услова рада, рад у кухињама свих угоститељских објеката. Настава се одвија у специјализованом школском ресторану – кабинету за учење као и угоститељским објектима у граду са обиљем практичне наставе. Један од најтраженијих послова данас отвара врата свима који воле да експериментишу у кухињи, желе да раде у врхунским ресторанима, хотелима и крузерима, а поседују креативност, маштовитост и воле тимски рад.

Са стеченом дипломом кувара појединац се одмах може запослити у неком угоститељском објекту, или наставити школовање у Високој пословној школи или Високој хотелијерској школи струковних студија на смеру Гастрономија

ПОСЛАСТИЧАР

Економско трговинска школа пружа шансу за 15 ученика да на занимљив и њима прихватљив начин савладају припрему посластица и њихову декорацију као и чување готових посластица на адекватан начин. Свако ко ужива да време проводи у прављењу намирница чаробаног мириса и слаственог укуса треба да зна да је смер посластичар прави избор јер је то изузетно профитабилно и тражено занимање. Током школовања уз општеобразовне предмете посебна пажња даје се практичној настави која се обавља у специјализованом кабинету. Посластичарство је у последње време достигло веома висок ниво професионалности а овај позив представља праву уметност која пружа посебан осећај и могућност врхунске креативности.

Ово занимање од ученика захтева способност, педантност, прецизност, маштовитост, усклађене покрете и смисао за обликовање, изнад свега спретност руку и прстију и учи их хигијени, чистоћи и уредности радног простора, исправном складиштењу намирница и готових производа а изнад свега: практичним вештинама у изради свих врста посластица, колача, кремова, торти, декорација, суфлеа, теста, пецива, славских колача…

Посластичари добијају посао у индустријској производњи чоколаде, бомбона и кекса и са лакоћом се запошљавају у посластичарницама и угоститељским објектима у земљи и иностранству или настављају школовање на одговарајућим Високим струковним школама.

Ученичка задруга „Хоризонт“

Пожаревац је први град у Србији, у коме су све образовне установе формирале задруге. Тако је минуле године Економско трговинска школа основала задругу „Хоризонт“ која има за циљ подстицања, развијања позитивног односа ученика према раду и професионалној оријентацији, повезивања наставе са светом рада, развијања свести о одговорности за преузете обавезе, као и развој позитивног односа према тимском раду и предузетништву.

-Оснивањем ученичких задруга сви су на добитку, посебно млади, јер се на овај начин друже, изражавају креативност, хуманост, стичу компетенције за посао и предузетништво. Кроз делатност Задруге ученици угоститељске, економске, финансијске, комерцијалне, туристичке и осталих струка својим учешћем самостално улазе у припрему и реализацију послова за које се школују. У наредном периоду биће организована продаја књига и осталог канцеларијског материјала, где би се кроз рад Задруге ангажовали и ђаци трговинске струке, каже Сибинка Живановић директорка Економско-трговинске школе Пожаревац.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content