Прослављени српски одбојкаш и један од најтрофејнијих наших спортиста Владимир Грбић начинио је нови искорак. У сарадњи са Одбојкашким клубом из Логатеца у Словенији организовао је у празничне дане осмодневни Зимски интернационални камп. Организатор кампа Вања Грбић, у сарадњи са провереним тренерима из Србије, Словеније и Аустрије, међу којима је био и млади пожаревачки стручњак Милош Живановић, иначе шеф стручног штаба женског Одбојкашког клуба „Бизамберг“, окупио је седамдесетак девојчица и дечака из осам држава. Поред професионалних тренера, Грбићу су помагали и врхунски лекари и физиотерапеути, као и један број спортских радника. Смештени у два репрезентативна објекта, Гостишче Јершин и Запоље, малишани су са својим тренерима радили у градској дворани , школској хали и Спортском центру Запоље. Међутим, за све учеснике кампа, али и бројне мештане као навијаче и посматраче, врхунски доживљај представљао је дочек нове 2019. године на снегу. Наиме, млади одбојкаши из Италије, Луксембурга, Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе у поноћ између две године играли су одбојку на снегу!

          -Нико пре нас није упражњавао овакав камп. Одбојка на снегу је нови и веома обећавајући спорт који открива нове просторе и димензије. Наш пројекат представили смо на Олимпијади у Кореји и доживели  велики успех. О томе наша, српска  јавност, на жалост, мало зна. Активност на ваздуху по снегу је врхунски доживљај. Желимо оваквим  методом  да отворимо нове могућности у раду са децом и да промовишемо одбојку на снегу , каже некада један од најбољих светских одбојкаша Владимир Грбић.

          Зимски камп имаће перспективу, посебно на просторима који се могу похвалити снежним падавинама. Обзиром да је програм кампа исти као и летњи, не разликује се ни мисија овог пројекта: одбојка као средство здравља у превенцији ортопедских деформитета и моторичких недостатака, одбојка као средство социјализације деце из различитих држава и са различитих меридијана, разбијање предрасуда и потврда новог, оригиналног начина у раду са младима, посебно децом.

          – Моји сарадници и ја имамо исту мисију. То је будућност и здравље наше деце. Отуда је добро што међу учесницима кампова има и бројних малишана са простора некадашње Југославије. Деца су наша будућност. Преношење пасије и посвећености, филозофије спорта и живота деци је света мисија, а не економија и комерцијала као продукт либералног концепта живота. Децу спремамо за сутра и морамо их сагледати из свих аспеката њихове личности. Зато је потребно бити стрпљив и учити их стрпљењу. То се постиже тако што им се одлаже учешће на небитним турнирима на којима освајају десетине медаља због којих се потом засите и престану да играју одбојку, поручује Вања Грбић, а затим на питање: да ли је следећи камп везан за одбојку на води, одговара:

          -Није, али када сте већ дали идеју, зашто да не?

          Учесници првог зимског интернационалног кампа Вање Грбића „Логатец 2018“ посебно ће памтити дочек нове 2019. године. Наиме, у духу спорта, у подножју скакалишта за скијашке скокове, деца су играла одбојку на снегу, уз ватромет, специјални програм и топле напитке за више од 500 посетилаца, мештана Логатеца, који су дали подршку учесницима кампа и  нису одолели да присуствују овом јединственом светском догађају.

                                                                                                         Д. Димитријевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content