2018-04-15T13:28:07+02:00 15. априла, 2018. 13:28 |

Електране у Костолцу испуниле план

          Производња у термоелектранама у Костолцу у прва два месеца ове године у складу је са планом, систему ЕПС-а испоручено је 1,15 милијарди киловат-сати електричне енергије. За потребе грејања током фебруара, топлификационом систему испоручено је више од 66.840 MWht топлотне енергије из Термоелектране „Костолац А“. План остварен током зимског периода захтевао је максимално ангажовање свих запослених у секторима производње и одржавања, посебно у периодима када су временске прилике биле неповољне.


         У Термоелектрани „Костолац Б“ током јануара и фебруара забележена је производња електричне енергије од 797 милиона kWh, односно два одсто изнад плана. Блок Б1 је током прва два месеца произвео укупно 384 милиона kWh, што представља 96,6 одсто од плана. Блок Б2 испоручио је електроенергетском систему готово 413 милиона kWh, што је 3,8 одсто више него што је планирано.

Термоелектрана „Костолац А“ у прва два месеца 2018. произвела је приближно 350 милиона kWh, што је за 4,4 одсто изнад плана.

         Снажнији блок у ТЕ „Костолац А“, чија снага износи 210 MW, произвео је током прва два месеца више од 260 милиона kWh, чиме је премашен двомесечни план производње електричне енергије за 8,4 одсто. Блок A1, који се сврстава међу најдуговeчније и најпоузданије термокапацитете у ЕПС-у, произвео је 89 милиона kWh електричне енергије током прва два месеца 2018. године.

          ТЕ „Костолац А“ испунила је и важан задатак испоруке топлотне енергије за грејање у Пожаревцу, Костолцу и околним насељима.

          − Резултати производње електричне енергије  показују да су током јануара и фебруара блокови у ТЕ „Костолац А“ радили у складу са плановима. Имајући у виду да ТЕ „Костолац А“ обезбеђује топлотну енергију за грејање околних насеља, посебна пажња се посвећује континуитету. Успели смо да обезбедимо и довољно топлотне енергије, рекао је Владимир Деспотовић, главни инжењер производње ТЕ „Костолац А“.

Р.Н.