Закључно са 8. јануаром на територији Републике Србије регистровано је укупно 886 случајева малих богиња, од којих су 401 лабораторијски потврђена у Институту Торлак.Најмлађа оболела особа је узраста двамесеца, а најстарија 60 година.Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа, 92 одсто према подацима Института за јавно здравље „Батут“ је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса. Од укупног броја оболелих, 34 одсто је било хоспитализовано или је хоспитализација у току. Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 117 оболелих особа. До сада су од последица морбила  у Србији премунула два лица.

Од почетка новембра 2017.године епидемије малих богиња пријављене су натериторији градова Београд, Краљево, Ниш и Општине Бујановац, а од почетка децембра 2017. године и натериторији града Смедерева две оболеле особе, Смедеревска Паланака где су две оболеле особе  и Општине Велика Плана 6 оболелих, затим у Бојнику и у Бору, док у Пожаревцу нема оболелих.

Од почетка јануара 2018.године епидемије малих богињ апријављене су натериторији града Новог Сада (12 оболелих) и града Лесковца (десет оболелих). Породичне епидемије малих богиња пријављене су у Тутину (пет оболелих) и Врању (два оболела).

У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Share.

Comments are closed.

Skip to content