Културно – просветна заједница Пожаревца објавила је резултате овогодишњег „Есеја о глумцу“. Према одлуци стручног жирија у саставу Милета Аћимовић Ивков, председник  и  Дарко Даничић и Предраг Радоњић, чланови,  прва награда припала је Милошу Латиновићу за текст „Између змаја и његовог гнева“. Друга награда иде у руке Ненаду Петровићу за текст „Изгубљени у огледалу“, док  трећу награду равноправно деле Александра Батинић за текст „Лик Дорјана Греја у роману и фулму“ и Горан Јовановић за текст „Небојша Глоговац: Глумачко изгарање и страст у експресији“.


У образложењу се каже да су се у тексту Милоша Латиновића плодотворно сусрели познавање духа традиције, историје и  савремености, у коме се вредности културе померају и ниште, са стваралачком способношћу и снагом субјективизованог проницања у суштину проблема. И јасним ставом ауторског критичког  ангажована и залагања за то да „театар опстане у срцу извођача“. У тексту је остварена пуна значењска мера прожимања тероријских и историјских знања, са снажним изразом ауторске воље и критичког става.

 Текст Ненада Петровића представља се као аутономна прича; као наративно-исповедни опис глумчевог лика судбине и његових унутарњих дилема; као језгровито и живописно, сликовито и уверљиво, сведочанство о ауторском настојању да се уживљавањем продре у „лик глумца“. У свом поопштеном приступу безименом глумцу, који персонификује читаву професију, аутор сугестивно и без патетике прониче у сложен процес глумачког понирања у сопство у поступку насушне потраге за аутентичношћу, лепотом и смислом.

Александра Батинић је, посредством научно-теоријског приступа, настојала да предочи изазове и могућности уметничког транспоновања јунака из књижевности у свет и поступак филмске приче. Из литерарног у филмско;  из описног и наративног у визуелно. То је чињено учено, поступно и прегледно. Јасно, поуздано и вредно.

У тексту Горана Јовановића до израза је дошао поступак публицистичког сагледавања удела једног врсног глумца, као изабраног узор-примера за исписивање својеврсне апологије целој глумачкој професији. Тако се овај текст јавља као омаж глумцу и похвала глуми, као још једном изразу насушне људске потребе за вредностима културе.

Доделе награда за „Есеј о глумцу“ обавиће се у четвртак 10. маја у Свечаном салону Градског здања Пожаревца у 12,00 часова.

Share.

Comments are closed.

Skip to content