Промоцијом књиге „Пољски филм у новом веку“ Горана Јовановића и пројекцијом играног остварења „Хладни рат“ („Cold War“) Павела Павликовског, вечерас у Центру за културу Пожаревац почиње 11. Фестивал музичког филма „ФЕМУФ“. Традиционална манифестација намењена филмофилима и поштоваоцима музике примењене у седмој уметности наставља се сутра романтичном музичком драмом из 2021. године „Annette“  у режији француског аутора Леоса Каракса (Алекс Кристоф Дипон).

У среду 14. децембра на програму Фестивала су два остварења: најпре „Младост лудост“ Југослава Николића а потом „Liam Gallagher: As It Was“ (Лијам Галагер: Како је било) у режији Гевина Фицџералда и Чарлија Лајтинга. Наредне вечери биће приказан документарно играни филм „Последња авантура Кактус Бате“. Реч је о остварењу Ђорђа Марковића о истраживању судбине младог стрип аутора Вељка Коцкара који је непосредно по ослобођењу Београда 1944. године неоправдано стрељан као сарадник окупатора. Филм, као истраживачко остварење, рађен је пуних седам година. Након пројекције одржаће се разговор са аутором а потом је планиран концерт аутора музике поменутог филма Краља Чачка (Ненад Марић) кaнтaутoра, сликaра и пeсника који уз вокал свира клавир, гитару и удараљке.

Последње вечери ФЕМУФ-а, у петак 16. децембра одржаће се трибина професора Александара С. Јанковића, историчара филма, филмског и музичког критичара, драматурга и публицисте. Трибина је посвећена „Битлсима“ и шест деценија од издавања њиховог првог сингла „Love Me Do“ који се појавио у продавницама 5. октобра 1962. године. Фестивал затвара дугoмeтрaжни  документарни филм Рона Хауарда „The Beatles: Eight Days a Week“ о каријери Битлса током година турнеје од 1962. до 1966.

Сви програми почињу у 19,30 у Малој сали центра за културу а улаз је бесплатан. Покровитељ Фестивала музичког филма „ФЕМУФ“ је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content