2019-01-16T20:07:55+01:00 16. јануара, 2019. 20:07 |

ФИЛМСКА ПРЕМИЈЕРА: Љубичевске коњичке игре – Игре слободе!

Кадар из филма

У Великој сали Центра за културу Пожаревац премијерно је приказано документарно остварење „Игрe слoбoдe“ сценаристе и редитеља Новице Савића. Реч је о филму посвећеном традиционалној манифестацији „Љубичевске коњичке игре“ које се од 1964. године , сваког првог септембарског викенда одржавају у граду под Чачалицом и својим атрактивним садржајем привлаче велики број љубитеља коњарства, спорта и туризма. Драматуршка линија, монтажерска динамика и сјајна фотографија праћена несвакидашњим одабиром кадрова дала је овом остварењу посебну ноту, док избор саговорника, међу којима су, између осталих, Предраг Прежа Радовановић, новинар и један од оснивача Игара као и Драгана Ивошевић, кћер Бранка Ивошевића, такође једног од оснивача Игара, широкој гледалачкој публици нуди низ занимљивих и непознатих детаља који попут мозаика креирају и склапају причу која траје педесет и пет година. Филм „Игрe слoбoдe“ својеврсно је сведочење о настанку и историјату манифестације, ентузијазму појединаца, упорности и витештву учесника трка и Вишебоја, и представља најбоље међу најбољима, сениоре и будуће наде коњичког спорта али и политику која је  своје нити и личности преплитала кроз ову манифестацију.

Предаг Радовановића на премијери филма

Посебно драгоцен сегмент представљају оригинални кадрови из програмског архива РТС-а, међу којима многи од њих, од свог премијерног емитовања на телевизијским екранима до данас никада нису приказани, док је на нешто старије гледаоце емотивне утиске оставило појављивање неколицине данас почивших твораца, сведока и учесника Игара и Вишебоја, попут Благоја Благе Урошевића, Милана Ивошевића, Петра Урошевића и надасве Миливоја Живановића, Пожаревљанина, великог глумца и првог војводе Љубичевских игара.

 Уз Савића, у ауторском тиму који је на овом остварењу радио пуних 11 месеци били су и директор фотографије Зоран Гавриловић, сниматељ Предраг Јовановић као и глумац Михајло Несторовић који је у поједним сценама оживео лик великог Миливоја Живановића. Документарно филмско стварење „Игрe слoбoдe“ које одише високим технолошким стандардима,  суфинансирано је средствима Града Пожаревца са Конкурса за финансирање и суфинансирање програма и пројеката у култури док га продукцијски  потписују РТС и „Raven vision“. Филм ће ускоро бити приказан и у овиру серијала „Траг“ Јавног медијског сервиса Србије.

Текст и фото Влада Винкић