Вечерас ће у Малој сали Центра за културу Пожаревац бити отворен „Арт фест“, новопокренута филмска манифестација у оквиру које се приказују дела тематски оријентисана ка уметности и уметницима.


Отварање фестивала и проглашење награђених филмова је у 19 часова након чега следи пројекција остварења „Живот иза завесе“ о глумцу Зорану Радмиловићу аутора Душана Стојановића, „Маестро“ које кроз објектив Бошка Милосављевића пружа причу о позоришном редитељу Јурију Љвовичу Ракитину и филм о сликару сликару Лазару Возаревићу „У завичају после смрти живети“ Игора Чолака.

Сутра, такође од 19 часова на репертоару „Арт феста“ су дело Бранка Иштванчића о буњевачким наивним уметницима „Од зрна до слике“, потом филм посвећен сликари Софији Јечиној „У потрази за местом“ Мирослава Бате Петровића и  „Катарина Ивановић“, прича о првој српској рококо сликарки који потписују Снежана Миливијевић и Ђорђе Шибалин.

Ове године  организован је такозвани „Нулти фестивал“, што значи да је „Центар за герилски филм“ као иницијатор одабрао филмове из постојећег арсенала последњих 10 година и тим програмом начинио генералну пробу будућег фестивала у шест српских градова. Стеченим искуством, расписаће се конкурсни позив за 2022. годину који ће бити регионалног карактера.

Када је о „Арт фесту“ реч, покренуло га је Удружење грађана „Центар за герилски филм“ Београд, посвећен је искључиво филмовима о уметности а ове године одржава се у шест  градова: Београду, Ваљеву, Пожаревцу, Сремским Карловцима, Шиду и Сјеници. Занимљиво је да сваки град додељује своја признања од стране независног жирија а у Пожаревцу су то: професор и филмски аутор Никола Лоренцин, филмски критичар Горан Јовановић и филмски аутор и продуцент Жељко Јовановић који у делима оцењују вредности попут оригиналности, универзалности, хуманости и историјске вредности.

„Арт фест“ суфинансирало је Министарство за културу и информисање Републике Србије, значајну помоћ пружили су Издавачка кућа 4С Београд, док су „Креативни филмски центар“ и Центар за културу организатори за  Пожаревац.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content