Фолијарна прихрана је важна агротехничка мера која представља допунску исхрану биљака и ефикасна је само ако је земљиште већ претходно третирано органским и минералним ђубривима. Овакав начин прихране се примењује када биљка има формирану довољно велику лисну површину која може да прихвати ту количину хране. Исхрана биљка преко листа представља лакши начин прихране, али он не може да замени класично уношење ђубрива преко кореновог система. Фолијарна исхрана везана је за микроелементе, биостимулаторе и аминокиселине који се на овај начин уносе у мањим количинама. Прихрана биљака преко листа зависи од: влажности површине листа и његове старости, али и од утицаја спољашних фактора као што су: температура, влажност, струјање ваздуха и сунчево зрачење. Битно утиче и састав раствора који се примењује, односно његова хемијска форма и pH вредност.

      Фолијарна прихрана или ђубрење биљака преко листа може бити користан вид уноса хранива из неколико разлога: ђубриво се лако наноси, биљка брже уноси храну преко листа него преко корена, може се лако интервенисати у свим вегетативним фазама развоја биљке, ђубрење преко листа је добар додатак када уношење ђубрива преко корена није довољно за прихрану биљке. Такође, прихрана преко листа корисна је и због тога што омогућава биљци да лакше и брже преброди ситуације које су настале услед стресних временских промена у природи и ђубрење преко листа омогућава наношење оптималне количине хранива и без загађење животне средине. 

      Фолијарно ђубрење је ефикасније применити при хладном времену јер је тада ефикасност корена смањена, али зато у сушним условима може имати неповољне последице јер само по себи повећава потребу за водом. Додавање одређене количине ђубрива може довести до тога да се биљка правилно развије и расте, или пак може изазвати оштећења ако се претера са количином. Најбољи начин да се утврди количина и тип ђубрива, који је биљкама потребан је испитивање земљишта и то на сваке три године.

                                                                                    Данијела Илић, маст. инж. пољопривреде

Share.
Leave A Reply

Skip to content