У Центру за културу Пожаревац прошлог четвртка одржан је састанак потписника Споразума о сарадњи установа културе у Републици Србији на којој је донета одлука да уз подизање активности на виши ниво асоцијација понесе име Савез установа културе у Републици Србији.

Подсећања ради, пре две године из Пожаревца је потекла иницијатива а 22. априла 2021.године потписан Споразум о умрeжaвaња устaнoвa културe којим се, између осталог, припремају и размењују планови гостовања, зaступaју зajeднички интeрeси и унaпрeђује пoзoришна дeлaтнoст кроз рaзмeну искустaвa, инфoрмaциja, oбoгaћивaњe пoнудe, прoмoвисaњe пoзoришнoг ствaрaлaштвa, пoдстицaњe нaциoнaлнe и мeђунaрoднe сaрaдњe…

– На прошлонедељном скупу донели смо одлуку да се првобитна идеја о размени позоришних програма прошири и на друге сегменте који функционишу у оквиру наших кућа: од фолклора до ликовних и књижевних активности. Тако ће убудуће уз театарски репертоар моћи да се размењују и други садржаји који ће међусобно бити доступни путем друштвених мрежа и сврставати према плану рада сваке од институција чланица Савеза, каже директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић наглашавајући да је број потписника од првобитних 11 у међувремену проширен на 17.  

– Интересовање је много веће, али ми идемо корак по корак не би ли основе за даљи рад и чланство биле што квалитетније. Посебно сам поносна на чињеницу да је Град Пожаревац, за сада једини у низу градова, препознао значај и озбиљност овог Споразума, подржао и изашао нам у сусрет. Наиме, на основу Правилника који је усвојио Управни одбор Центра за културу Пожаревац, Град је у 2022.години определио средства за Аматерско позориште „Миливоје Живановић“ у оквиру којих је по први пут члановима исплаћена скромна надокнада. Овим се ни у ком случају не крше правила аматеризма, јер нису у питању класични хонорари већ надокнада по изведеној представи за купљено гориво и сличне трошкове. То је била минимална помоћ и адекватан гест за талентоване људе који раде из чисте љубави а њих све то у данашње време кошта, објашњава Перић.

– Самим тим, остварила се моја идеја настала приликом доласка на чело ове Установе 2019.године, када сам након једног од састанака са глумцима дала себи задатак да остварим и реализујем идеју да се начини Споразум којим би њихово ангажовање, труд и таленат видела публика широм Србије.

По речима Галине Перић у Центру за културу Пожаревац увелико се ради на продукцији три нове представе: луткарске, дечије и представе за велику сцену, а у позоришни живот враћа се и комад „Уморни“, који због пандемије короне није имао могућност гостовања.

– Додајући пет актуелних представа, Позориште „Миливоје Живановић“ има репертоар на коме могу позавидети бројне установе културе градова у Србији. Наравно, не треба заборавити ни друге сегменте попут фолклора, ликовне уметности и писане речи које се одвијају под кровом Центра за културу Пожаревац, закључује Галина Перић која је као иницијатор Споразума сада именована за председницу Савеза

Share.

Comments are closed.

Skip to content