2019-07-02T18:38:39+02:00 2. јула, 2019. 18:38 |

ФУДБАЛ СРПСКА ЛИГА–ЗАПАД: Од јесени три клуба из Браничева

 Четири групе Српске лиге: „Војводина“, „Запад“, „Београд“ и „Исток“, свака са по 16 клубова су трећи ранг такмичења у нашем фудбалу. У минулој сезони 2018/19. у српсколигашком каравану „Запад“ била су два наша представника из ФС БО: Млади радник 1926 (Пожаревац) и Слога 33 (Петровац на Млави). Оба клуба имају дугу фудбалску традицију и  успешно су окончали још једну такмичарску годину.

      Пожаревачки клуб са Вашаришта је заузео шесто место са истим бројем бодова колико има и Шумадија (43) из Аранђеловца на седмом месту, али са бољом гол разликом. У претходној сезони 2017/18. освојено је осмо место са 48 бодова. Тренер је био у обе сезоне пожаревачки стручњак Андрија Ферлеж. Карактеристичан је податак да је ове последње сезоне забелажено 7 пораза, 10 победа и чак 13 ремија. Зато су Пожаревљани проглашени „краљевима ремија“. Да су бар добијена четири сусрета од тих ремија, Млади радник би био трећи на табели.Те две године су протекле у отежаним условима за нормалан рад. Проблем број један је непостојање помоћног терена. Присутни су били и унутрашњи организациони проблеми што се тиче руководства клуба.У финишу првенства два пута је одлагана Скупштина.То је довело до колективне оставке председника и чланова руководства, односно скупштине. Тек у трећем покушају, када је локална самоуправа консолидовала редове спортских радика, изабрани су нови председник и ново руководство на челу са Сенадом Марићем.

      Убрзо је првенство окончано и освојено шесто место оцењено као успех, мада је могло и много боље. Најважније од свега је да је клуб био током читавог првенства добро трениран и вођен и да је имао једну од најмлађих екипа, скромна финансијска средства и најмање опомена што говори да је спортска клутура играча била на високом нивоу.

       Ново руководство припрема максималне услове да се без проблема почне са припремама  8. јула и да се настави континуитет добрих игара са тенденцијом пласмана у првих пет екипа.

       Слога 33 је са доста осцилација играла претходну сезону. Пласманом на 10. месту осигуран је сигуран опстанак и то је најбитније. Доживљена су 14 пораза, убележена 5 ремија и остварено 11 победа. Руководство клуба је одмах предузело енергичне кораке да клуб из Петровца на Млави буде знатно стабилнији и спремнији за предстојеће првенство. У том смислу већ је ангажован  бивши тренер Младог радника, Андрија Ферлеж који добро познаје све тимове у Српској лиги „Запад“ што ће свакако донети нови квалитет уз одређена играчка појачања, тако да Слога 33 од старта буде екипа која ће многим ривалима бити тврд орах.

       У лигу је ушао још један клуб из ФС БО, РСК из Раброва, тако да су сада три наша клуба у Српској лиги „Запад“. Рабровци имају приоритетан задатак да у првој години опстану, а све што постигну више од тога биће потврда да клубови из Браничевског округа имају квалитет у сваком погледу.

                                             Текст и фото: Р.Сандић