2019-11-02T09:26:04+01:00 2. новембра, 2019. 09:26 |

Гајење боровнице

Боровница је све популарнија воћна култура на нашим просторима, али веома захтевна, па је за њено гајење неопходно испунити одређене услове. Гаји се на киселим земљиштима, са високим процентом хумуса и са обавезним системом за наводњавање.

Најчешће се гаји високожбунаста боровница или „америчка боровница“. Последњих година тржиште показује да постоји интересовање за овим воћем.

Поред гајења у самој башти, можемо је гајити и у саксији. Саксија мора бити довољно велика, сразмерна самој биљци. Земља треба да буде припремљена као хумусни супстрат са киселим супстратом и малчирана, али веома је битно да буде склоњена од извора топлоте, односно од превелике осунчаности. У време вегетације када су температуре доста високе, а земљиште није влажно, мора се наводњавати зато што има доста плитак корен и због тога је јако осетљива на сушу.

Боровница успева између 300 и 800м надморске висине, а у јужнијим локалитетима и до 1000м. Одговарају јој топлији и осунчани положаји. За подизања засада најбоља су земљишта с благим нагибом како би се одвијала стална циркулација ваздуха.

ЗЕМЉИШТЕ

Добро успева на сваком структурном, киселом, добро дренираном и аерираном земљишту. Боровница добро подноси и земљишта киселости до 5,5 пХ, уколико је садржај органске материје земљишта (хумуса) висок. На кречном земљишту успева само ако постоји довољно дубок слој киселог хумуса.

-Код земљишта која имају високу пХ вредност, довођење земљишта на оптималан ниво за гајење боровнице је јако тешко. За снижавање пХ вредности за један, потребно је 1300 до 1700 кг/ха сумпорног праха. Неопходне количине сумпора, креча, магнезијума, калијума и фосфора треба растурити по читавој површини парцеле и унети на дубину од 20-30цм, фризирањем ротофрезама. Постоји и начин коришћењем раствора азотне или сумпорне киселине, при чему се користи 0,05% до 0,1 % раствор, односно 0,5 до 1 литра на 1000 литара воде. Земљиште се натапа овим раствором. Киселост земљишта се може повећати и индиректно мелиоративним ђубрењем са употребом физиолошки киселих ђубрива моно амонијум сулфата и калијумсулфата, каже дипл. инж Милена Зафировић из ПССС Пожаревац.

Пре садње, земљиште треба обрадити до дубине од 20 цм. Ако је земљиште влажно, праве се јамићи висине 15 – 30цм и ширине 120цм. У сваку рупу пре садње додати ђубриво, али не она која садрже калцијум или креч. Наводњавање у нашим условима је обавезна мера. Посебно је битно имати на располагању довољне количине воде за заливање током периода раста и развоја плодова, овим се може утицати на повећање крупноће плода за  20 процената.

ИЗБОР САДНОГ МАТЕРИЈАЛА

Најважније је набавити садни материјал доброг квалитета из поузданог расадника, који продаје сертификоване саднице. Сорте које су најчешће заступљене код нас су: Djuk, Blue crop, Patriot, Erly blue, Spartan, Nui и други.  Боровницу је најбоље садити током октобра и новембра. Пре садње корен се потапа у воду. Стандарди размак за боровницу је од 120 до 150цм у реду и 3м између редова.