IMG_1551

Пре 55 година, врата Галерије Милене Павловић Barilli широм су отворена за све поштоваоце лика и дела светски познате сликарске. Тиме је испуњена једна од последњих жеља Данице ПавловићBarilli, да се у њеној породичној кући отвори галерија, у којој ће се трајно чувати и презентовати дела њене ћерке Милене.

У овој културној установи у Пожаревцу, поводом Дана Галерије, организована је свечаност, којој је присуствовао велики број љубитеља сликарства и пријатеља ове културне установе, међу којима и члан Градског већа Дејан Крстић.

Управитељка Фондације Миленин дом – Галерије Милене Павловић Barilli Љиљана Дабић, поздрављајући све присутне госте истакла је да оно што је Пожаревљанима у аманет оставила Даница, представља насушно благо Пожаревца  и целе Србије.

-Када смо се договарали око садржаја програма обележавања овог значајног јубилеја за нашу установу, природно је било да се осврнемо и на прошлост овог здања и људе који су живели у њему. Из ове куће, потичу знаменити људи овог Града, а једна од њих је и Миленина бака Босиљка Павловић. Она је ову кућу тестаментом оставила својој кћерки Даници, Милениној мајци, рекла је Љиљана Дабић, управитељкаФодацијеМиленин дом – Галерије Милене Павловић Barilli.

У наставку свечаности емитован је документарни филм о Босиљки Боси Павловић, који уједно представља почетак серијала филмова о „Знаменитим Пожаревљанкама великог срца“ у оквиру истоименог пројекта, одобреног од стране Града Пожаревца. Аутори овог филма су дипл. правник, виши архивиста Јасмина Живковић, председница Кола српских сестара у Пожаревцу, иначе идејни творац овог филма, и Жељко Јовановић, режисер из Пожаревца. Документација, која је коришћена за снимање филма је из архивске грађе и Фондације.

-Овим се наставља сарадња Кола српских сестараи Фондације потписана Протоколом из 2009. године на обострано задовољство, нагласила је управитељка Љиљана Дабић.

                              Свестрана Милена

Милена Павловић Barilli рођена је у Пожаревцу 5. новембра 1909. године, као једино дете учитељице и пијанисткиње Данице Павловић и познатог италијанског композитора, музиколога и песника Бруна Barilli-a, који је због брака са Даницом преузео православну веру.

Милена је за живота створила више од 300 радова, пуно скица и цртежа. На сликама је углавном осликан њен лик, овалног, мирног и, како многи кажу, мистериозног израза. Осим што је сликала, Милена је писала песме, бавила се комерцијалним модним дизајном, а радила је између осталог и нацрте за позоришне костиме, као и модне креације хаљина.

Преминула је у Њујорку, 6. марта 1945. године након пада са коња, највероватније од срчаног удара, који се сматра трагичним исходомњеног крхког здравља и немирног духа. Миленина урна положена  је у Риму, где су сахрањени и њени родитељи.

                               Захвалнице Фондације

На свечаности, поводом прославе 55-годишњице од оснивања Галерије, заслужним појединцима уручене су захвалнице. Захвалница Фондације додељена је Рељи Димитријевићу, за уступљена писма Милене Павловић Barilli, која се сада налазе у збирци Фондације, односно Галерије. Признање је примила члан породице Димитријевић, Теодора Димитријевић. Такође, захвалница је припала и Миланки Старчић Реџић, донаторки уметничке слике свог покојног супруга, иначе познатог југословенског академског сликара.

                                                                           М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content