2021-05-28T15:13:48+02:00 28. маја, 2021. 13:50 |

Галерија савремене уметности Пожаревац: Изложба сестара Пољак

У Галерији савремене уметности Народног музеја у Пожаревцу 27. маја отворена је изложба икона и цртежа под називом „Иступање“ сестара Миње и Марије Пољак.Историчар уметности, Марина Радосављевић, виши кустос Музеја о уметничком стваралаштву сестара на отварању је рекла:

-Миња Пољак сједињујући традиционално и модерно на светој слици – икони, чини да иконопис не само траје него и напредује. Њена иновативна ликовна решења не утичу негативно на православност богословске поруке коју те иконе преносе, него је чине савременом и аутентичном јер се литургијско-евхаристијски живот, суштински елемент православне духовности, пренесен на слику, у потпуности поштује и чува. На тај начин икону настоји да приближи савременом човеку. Марија, с друге стране, ствара цртеже у различитим техникама приказујући унутарња осећања кроз слику разноврсних положаја људске фигуре најчешће унутар кружне форме где препознајемо тугу, гнев, срећу, задовољство, потиштеност, досаду… Овај интимистички поглед на човека полазна је тачка за даља испитивања граница интересовања и ликовних интерпретација ове младе уметнице. Цртежи су рађени комбинованим техникама на папиру: графитна оловка, бојице, акварел, темпера, суви и масни пастел, колаж од тканине…“

Изложбену поставку чини серија икона старије сестре насталих у протеклих годину дана као и цртежа млађе. Ово је четврта заједничка изложба сестара Пољак, прва у Пожаревцу. Мињин и Маријин ликовни израз иако тематски различит, везује минуциозност и стрпљење током рада.

Миња Пољак је завршила сценографију на Факултету примењених уметности у Београду, а сада је студент друге године докторских академских студија одсек примењено сликарство. Млађа Марија такође је студент Факултета примењених уметности, одсек керамика. Обе су освајале награде на конкурсима. О својој уметности Миња Полак каже:

-Циљ ми је иновативни приказ иконографских сцена и истраживање принципа њихове интерпретације без губитка оригиналних вредности. Икона, као уметничко дело, може и треба да еволуира, мења се, затим занима и постаје ближа перцепцији савременог човека, са тенденцијом задржања религиозности у свакој новој манифестацији.

Изложба „Иступљење“ у галерији савремене уметности је отворена до 9. јуна.