60На иницијативу Ризе Јусуфовског, а у организацији Градске општине Костолац и Канцеларије за ромска питања, 27. марта у скупштинској сали Костолца уприличен је састанак председника ГО Ивана Савића и грађана ромске националности. Састанак је координирао Бајрам Морина из ромске канцеларије, а било је речи о плановима Градске општине Костолац и комуналној  инфраструктури у насељима где где живе Роми као и условима образовања и запошљавања и горућим проблемима припадника ове мањине, здравственој и социјалној заштити.

            -Овај састанак, рекао је председник Градске општине Костолац Иван Савић, је један од видова комуникације и односа грађана са извршном влашћу у овој локалној самоуправи. У претходном периоду имали смо већ сличне састанке што је уз уважавање сугестија, допринело да решавамо проблеме који постоје. Од 2014. године, када је основана Канцеларија за ромска питања, кренули смо да интензивније радимо на успостављању система комуникације, који је раније био мало запостављен. Зато се и није могло одмах кренути са решавањем нагомиланих проблема, већ смо то радили корак по корак у сарадњи са удружењима Рома која су озбиљно схватила своје задатке.

            Преко Канцеларије за ромска питања решавани су проблеми социјалне помоћи и здравствене заштите. Двоје запослених у овој канцеларији помагали су суграђанима у стању социјалне потребе да упуте захтеве и стекну права на социјалну помоћ. Таквих захтева је прошле године било преко 700 од стране ромских породица у Костолцу. То је иницирало потребу да се у Костолцу крене у отварање канцеларије Центра за социјални рад. Преко Ромске канцеларије и њеног координатора успостављена је сарадња са Националном службом за запошљавање. По пројектима, у два наврата, запослено је преко двадесетак лица на јавним радовима који су сезонског карактера:

            -Оваквом врстом радног ангажовања, рекао је председник Савић, било је користи за незапослене и сам Костолац. Незапослени су поред плате док су радили, имали пензионо и социјално осигурање, а Костолац је био чистији. Неки од оних који су на јавним радовима били ангажовани преко Националне службе запошљавања, нашли су касније посао у костолачким привредним друштвима.

            Преко Клуба за тражење посла у Костолцу, по пројекту Националне службе запошљавања, информатичку обуку су између укупно осам, завршила и два полазника ромске националности.

      „Визија“

            Сарадња Канцеларије за ромска питања и невладине организације „Визија“ из Крагујевца уродила је изградњом 13 нових монтажних кућа са уређеном инфраструктуром за ромске породице уз пуну помоћ ГО Костолац. Прошле године ова невладина организација обезбедила је грађевински материјал у појединачном износу од 205.000 динара за 23 породице за адаптацију кућа. Пројекат се наставља и ове године и до сада је, за добијање материјала, аплицирало и већ потписало уговоре 6 костолачких породица.

            Ангажовање Канцеларије за ромска питања донело је и грантове за покретање сопственог посла. Помоћ у виду опреме за покретање бизнис, од немачке организације „Хелп“ у 2015. добила су два лица ромске националности, а у 2016. још петоро њих. Грантови су износили 1.400 и 1.500 евра.

               Иван Савић: Пројекат од милион динара

         -По заједничком пројекту чији је носилац Градска општина Костолац, а коапликант невладина организација „Ром“, конкурисаћемо за средства Европске уније под називом ИПА 2013. Грађевински премери и предрачуни су већ урађени, рекао је на састанку са предстваницима ромске заједнице Иван Савић. Фонд располаже са 9,5 милиона евра, а максималан износ који се може добити је милион евра. Има доста проблема који би се решили овим новцем у насељима где претежно живе Роми почев од реконструкције водоводне мреже, канализације и асфалтирања улица. Тако би системски и у једном даху решили комуналну инфраструктуру на Колишту, у Дидином селу и насељу Канал. Уз Вождовац ми имамо највеће шансе да добијемо пројакат и очекујемо да се нађемо у најужем кругу. У том случају, реч је о милион евра, из градског буџета би морало да се обезбеди још 400.000 евра, јер су такви услови ИПА 2013.

            По одобреном пројекту, рок да се сви радови заврше и реализују је 20 месеци.

Share.

Comments are closed.

Skip to content